Serviciul Vamal sărbătorește. Iată care e motivul!
Serviciul Vamal sărbătorește astăzi, împreună cu doi dintre principalii săi parteneri în domeniul protecției proprietății intelectuale – EUBAM Moldova și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) – Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, potrivit unui comunicat de presă.
Pentru a marca această zi, cele trei instituții și-au propus sporirea gradului de conştientizare a publicului din Moldova cu privire la drepturile de proprietate intelectuală. In acest context, astăzi a fost lansată o campanie publică pe tema Inovaţia – Îmbunătățirea calităţii vieții, inițiată împreună cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Acestă campanie le va reaminti cetățenilor moldoveni despre impactul negativ al bunurilor contrafăcute şi piratate asupra dezvoltării inovaţiilor în domeniile medical, alimentar, transportului si energiei.
Astfel, de la primele ore ale dimineții, angajații vamali și reprezentanții EUBAM au afișat postere și au distribuit însemne de carte cetățenilor cu care au interacționat în posturile vamale, comunicându-le despre importanța asigurării protecției drepturilor de proprietate intelectuală, precum și beneficiile care derivă din diminuarea fenomenului contrabandei cu produse contrafăcute.
Serviciul Vamal al Republicii Moldova și AGEPI sunt principalele servicii guvernamentale, care protejează drepturile de proprietate intelectuală (DPI) în Moldova. Serviciului Vamal îi revine un rol determinant în identificarea și reținerea la frontieră a bunurilor susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, în timp ce AGEPI este responsabilă de promovarea și asigurarea protecției juridice a drepturilor de proprietate intelectuală.
Pe parcursul ultimului an, autoritatea vamală a întreprins mai multe măsuri de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală, printre care se numără ajustarea cadrului legal, organizarea cursurilor de instruire a personalului vamal și desfășurarea meselor rotunde în comun cu AGEPI, EUBAM și OMPI (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale).
Totodată, în anul 2016, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a confiscat 35 de loturi de mărfuri susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, acoperind 80 de drepturi diferite, toate fiind încălcări ale mărcilor comerciale. 63% din capturi au reprezentat articole vestimentare și de încălțăminte, produse cosmetice și produse de igienă, în timp ce parfumurile și produsele alimentare au reprezentat 23%.
Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Oficiului pentru Proprietatea Intelectuală din UE, în anul 2016 importurile de mărfuri contrafăcute și piratate au valorat aproape o jumătate de miliard de dolari, ceea ce constituie aproximativ 2,5% din importurile globale.