Recomandări privind respectarea măsurilor de securitate în procesul de intervenţie la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale
Comisia pentru situaţii excepţionale a municipiului Chişinău, convocată în seara zilei de ieri de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a adoptat mai multe recomandări privind respectarea măsurilor de securitate în procesul de intervenţie la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale.
În special, comisia a constatat că persistă în continuare pericolul de prăbuşire a arborilor şi pilonilor, de rupere a crengilor şi a cablurilor pe întreg teritoriul municipiului Chişinău. În context, se avertizează populaţia asupra riscului de deplasare în preajma locurilor menţionate şi se solicită prudenţă permanentă.
De asemenea, serviciile municipale specializate, se are în vedere ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, Direcţia situaţii excepţionale, Regia „Lumteh”, Regia Transport Electric Chişinău, precum şi operatorii SA „Gaz Natural Fenosa” şi „Chişinău-Gaz” vor continua intervenţiile pentru defrişarea şi curăţarea a arborilor, înlăturarea cablurilor, reconectarea curentului electric, restabilirea iluminatului public şi a reţelei de contact. La rândul său, Agenţia Ecologică Chişinău va verifica starea arborilor şi va comunica serviciilor specializate necesarul de intervenţie în continuare.
La rândul lor, Preturile de sector vor informa toţi agenţii economici despre necesitatea implicării în acţiunile de lichidare a consecinţelor calamităţilor naturale, în preajma sediilor unde îşi desfăşoară activitatea. În aceeaşi ordine de idei, gestionarii fondului locativ vor repartiza întreg personalul la evacuarea masei vegetale şi salubrizarea teritoriului administrat, inclusiv cu mobilizarea locatarilor şi a agenţilor economici.
Pe teritoriul instituţiilor de învăţământ vor fi delimitate zonele cu acces interzis. Elevii vor fi instruiţi cu privire la modul de deplasare prin oraş, şi anume să evite mersul pe sub arbori şi interzicerea atingerii cablurilor căzute. În grădiniţe, copiii nu vor fi lăsaţi fără supraveghere şi nu se va admite ieşirea din clădiri în cazul existenţei zonelor de risc pe teritoriul instituţiei.
În context, Comisia a solicitat populaţiei să se implice şi să participe la acţiunile de lichidare a consecinţelor calamităţilor naturale din 20 – 21 aprilie. Crengile vor fi strânse şi depozitate pe marginea drumurilor sau în curţile blocurilor de locuinţă.
În cadrul acţiunilor nu se va admite intervenţia de orice fel la arbori, piloni sau cabluri, având în vedere pericolul de accidentări şi riscul pentru viaţă.
Se solicită locuitorilor municipiului Chişinău să renunţe pe cât posibil la transportul privat şi să folosească transportul public, pentru a evita formarea ambuteiajelor şi a facilita intervenţiile serviciilor pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale.
Maria Roșca