Liderii a 16 parteneriate transfrontaliere se vor întruni la Chișinău

Liderii a 16 parteneriate transfrontaliere se vor întruni la Chișinău

În data de 1 februarie 2017, liderii a 16 parteneriate transfrontaliere se vor întruni la Chișinău la ceremonia solemnă de semnare a contractelor de finanțare, în cadrul Programului de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina.

Partenerii cooperării teritoriale, care include autoritățile locale, comunitățile și organizațiile societății civile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova și a regiunilor eligibile din Ucraina (Cernăuți, Vinița și Odesa) au participat la procedura cererilor de propuneri de proeicte pentru a aborda provocările dezvoltării comune a țărilor lor. Cele 16 proiecte, cărora li s-a acordat finanțare, sunt distribuite proporțional între cele trei priorități definite de Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina, și anume: îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale, abordarea în comun a provocărilor transfrontaliere, educație, cultură și sport. Suma totală oferită de către UE în cadrul acestui program este de 3,3 milioane de euro.

La ceremonia de semnare a contractelor de finanțare vor participa Dl Vasile Bîtcă, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova; Dna Lilia Palii, Secretar general al Guvernului; Dl Aneil Singh, şef Secţie Cooperare, Delegaţia Uniunii Europene în Moldova; Dna Oxana Gluscenco, șefa delegației moldovenești a Comitetului mixt de luare a deciziilor; Dna Olena Tepliuk, reprezentant al Ministerului Dezvoltării Economice al Comerțului din Ucraina, precum și alți oficiali de rang înalt din Moldova și Ucraina, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, Autoritatea de Management a Programului, mass-media națională, regională și locală. După ceremonia de semnare a contractelor va urma conferință de presă și sesiunea de întrebări răspunsuri cu reprezentanții mass-mediei din cele două țări.

Evenimentul va avea loc la Chișinău, în data de 1 februarie 2017, ora 14.00, în sala de conferințe, Hotel Jolly Alon, str. Maria Cibotari nr. 37. Acreditarea prealabilă a jurnaliștilor la eveniment se va efectua până la 31 ianuarie, ora 15:00  prin e-mail: natalia.moghilda@eaptc.eu sau la numărul de telefon: 078058041.

Totodată, în perioada 30 ianuarie – 3 februarie la Chișinău vor avea loc seminare de instruire pentru cele 16 proiecte care au trecut cu success procedura de accesare a granturilor. Participanții la training vor fi informați despre program și vor obține sfaturi practice privind acordarea granturilor, metode de implementare a proiectelor, a normelor financiare și de achiziții publice, instrumente și metode de vizibilitate și comunicare, raportare și monitorizare, precum și informații privind cerințele specifice pentru fiecare țară în parte. De asemenea, participanții la training vor beneficia de consultări individuale pe probleme ce țin de gestionarea granturilor de către echipele proiectelor selectate. Seminarul de instruire și ceremonia de acordare a granturilor este organizată de către Programul de Sprijin și Cooperare Teritorială (EaPTC) în comun cu Autoritatea de Management  a Programului EaPTC – GIZ.

Context: Scopul Programului de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC) este de a crea un mediu favorabil pentru programele de cooperare teritorială de-a lungul frontierelor între țările: Moldova – Ucraina, Armenia – Georgia, Azerbaidjan – Georgia și Belarus – Ucraina, respectând specificului fiecărei zone de frontieră. La fel, Programul își propune să consolideze capacitățile autorităților locale și regionale și actorilor nonguvernamentali să dezvolte și să implementeze în comun proiecte transfrontaliere. Contribuția generală a Uniunii Europene la implementarea Programului EaPTC este de 12,5 milioane de euro.

Parteneriatul Estic este o inițiativă a Uniunii Europene ce vizează șase țări din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Inițiativa are drept scop dezvoltarea relațiilor mai strânse între UE și partenerii estici, prin aprofundarea integrării economice și cooperării politice între aceste state.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să o contactați pe Tatiana Derevyankina, Expert pe comunicare în cadrul Programului EaPTC.

Mihaela Rotari

Share