Avocatul Poporului s-a adresat la CC. E vorba de multipla cetățenie pentru militarii prin contract!

Avocatul Poporului s-a adresat la CC. E vorba de multipla cetățenie pentru militarii prin contract!

La solicitarea Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai către Curtea Constituțională de a examina constituţionalitatea unor prevederi din Legea cu privire la statutul militarilor, Curtea Constituțională a hotărît astăzi, 31 ianuarie, că interdicția de a deține cetățenia altui stat decît a Republicii Moldova pentru militarii prin contract și studenții instituțiilor superioare de învățămînt militar este neconstituțională, potrivit unui comunicat de presă.

Interdicţia prevăzută de lege  se referă la faptul că nu pot fi încadraţi în serviciul militar prin contract cetăţenii care deţin cetăţenia altor state. Mai mult ca atît, legea prevede eliberarea militarului din serviciul militar prin contract  în cazul dobîndirii cetăţeniei altui stat.

Avocatul Poporului consideră că aceste restricţii îngrădeau dreptul cetăţeanului la dubla cetăţenie, fiind discriminatorii faţă de persoanele care îşi fac serviciul militar prin contract în raport cu moldovenii care deţin cetăţenie multiplă. Totodată interzicerea impusă militarilor prin contract de a deţine dublă cetăţenie restrînge dreptul acestora la muncă şi la protecţia muncii, dreptul la libera circulaţie şi dreptul la educaţie.

 

Doina Secrieru

Share