Cadrul normativ cu privire la serviciul diplomatic va fi îmbunătățit

Cadrul normativ cu privire la serviciul diplomatic va fi îmbunătățit

Cadrul normativ cu privire la serviciul diplomatic va fi îmbunătățit. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost examinat de membrii Comisiei politică externă și integrare europeană.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și are drept scop ajustarea cadrului normativ la evoluțiile activității instituțiilor serviciului diplomatic. Respectiv, în legislație se va stipula expres că Ministerul Afacerilor Externe este instituția centrală a statului pentru coordonarea și promovarea politicii externe. La fel, se va stabili obiectivul serviciului diplomatic de coordonare a politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare, precum și competența de a acorda suport în materie de protocol și curtoazie instituțiilor statului.

În contextul economisirii resurselor financiare, se propune posibilitatea de a deschide birouri care fac parte din misiune și în alte localități decât cele în care este stabilită aceasta. La fel, va fi instituită posibilitatea numirii unui ambasador al Republicii Moldova cu sediul la Chișinău, fără înființarea unei misiuni distincte cu sediul în străinătate. Respectiv, aceasta va conduce la reducerea substanțială a costurilor de întreținere a unei ambasade peste hotare. Mecanismul de implementare în privința statutului Ambasadorului nerezident urmează a fi stabilit de Guvern.

Sunt propuse și modificări legislative care se referă la politica de cadre. Va fi reglementată posibilitatea angajării prin contract de prestare de servicii a personalului în instituțiile serviciului diplomatic. Potrivit autorilor, acest lucru va spori mobilitatea pentru realizarea unor sarcini ocazionale și determinate atât în cadrul ministerului, cât și în misiuni diplomatice sau oficii consulare peste hotare. Proiectul de lege conține prevederi care se referă la abilitățile, competențele și capacitățile persoanelor care se angajează într-o funcție diplomatică. În același timp, va exista posibilitatea retrogradării sau lipsirii de rang diplomatic inclusiv pentru persoanele care nu mai activează, dar care au încălcat legislația. În așa fel se încearcă menținerea nivelului de calitate înaltă în rândul diplomaților. Suplimentar, proiectul mai prevede reglementarea statutului funcționarilor detașați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe la alte autorități din Republica Moldova sau în străinătate, în cadrul organizațiilor internaționale sau în cadrul instituțiilor sau autorităților altor state în temeiul tratatelor internaționale.

Share