Instanțele de judecată vor evalua satisfacția justițiabililor și avocaților

Instanțele de judecată vor evalua satisfacția justițiabililor și avocaților

Începând cu aprilie 2023, instanțele de judecată vor evalua obligatoriu satisfacția justițiabililor și avocaților, pentru a determina și îmbunătăți calitatea serviciilor oferite. Măsurarea satisfacției va fi realizată, în mod automatizat, prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor (PIGD).

Acesta va emite solicitări de completare a chestionarelor de satisfacție tuturor vizitatorilor instanțelor care au lăsat în datele lor de contact adresele de mail.

„Utilizarea chestionarelor contribuie la consolidarea conexiunii dintre instanțe și beneficiarii serviciilor judecătorești, precum și la îmbunătățirea calității serviciilor oferite de instanțele judecătorești. Desfășurarea sondajelor în format online va oferi transparență procesului, iar PIGD va genera rezultatele și va permite să tragem niște concluzii și să acționăm acolo unde este nevoie”, a menționat Sorin Popescu, directorul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Noua opțiune PIGD a fost dezvoltată pe parcursul anului trecut, alături de alte 41 de actualizări care vor eficientiza activitatea instanțelor judecătorești, cu sprijinul financiar al Proiectului USAID Moldova „Instanțe Judecătorești Model”.

Sondajul de măsurare a satisfacției a fost testat cu succes, în perioada noiembrie-decembrie 2022, în rândul a 48 de justițiabili și 20 de avocați, deserviți de judecătoriile Bălți, Ungheni și Edineț. Datele, generate de PIGD, arată că 70% din avocați sunt mulțumiți de comunicarea pe care o au cu instanța, iar alte 70% afirmă că judecătorii sunt imparțiali în cadrul proceselor de judecată. 95% din avocați consideră că, în ultimii 5 ani, a fost îmbunătățită calitatea activității instanței. În cadrul aceluiași sondaj, 67% din justițiabili au răspuns că au încredere în sistemul judecătoresc, iar alte 65% consideră că judecătorii sunt imparțiali în cadrul proceselor judiciare. Totodată, 79 la sută din justițiabilii chestionați au spus că judecătoria care i-a deservit este transparentă și slujește interesului public.

„Prin acest instrument de măsurare a satisfacției, Republica Moldova aderă la standardele europene în domeniul justiției, setate în recomandările Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției privind măsurarea calității actului de justiție în toate statele membre ale Consiliului Europei. Această abordare este parte a conceptului justiției centrate pe oameni, care permite identificarea percepțiilor vizitatorilor instanțelor judecătorești și a măsurilor necesare pentru a atinge nivelul scontat de calitate a tuturor domeniilor de activitate a instanțelor judecătorești”, a spus Ion Pâcaleu, președintele interimar al Judecătoriei Bălți.

Share