PSDE solicită Guvernului să întreprindă acțiuni urgente pentru susținerea producătorilor agricoli

PSDE solicită Guvernului să întreprindă acțiuni urgente pentru susținerea producătorilor agricoli

Partidul Social Democrat European (PSDE) cere guvernării să întreprindă acțiuni urgente pentru susținerea producătorilor agricoli, informează OFICIAL. 

„Sectorul agricol din Republica Moldova a ajuns astăzi într-o criză profundă din cauza războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, țara noastră fiind în imediată vecinătate, și ca urmare a importului masiv de cereale și oleaginoase ieftine din Ucraina și în consecință, a prăbușirii prețurilor la aceste culturi pe piața internă și regională. 

În lipsa piețelor de desfacere și a prețurilor mici, producătorii agricoli din Republica Moldova s-au pomenit astăzi cu depozitele pline cu cereale și culturi oleaginoase, pe care nu le pot vinde. Situația se agravează și mai mult din cauza prețurilor mari la carburanți, semințe, îngrășăminte, produse de uz fitosanitar și a datoriilor statului la subvenții pentru anul trecut.

În aceste condiții, PSDE solicită Guvernului să întreprindă acțiuni urgente pentru susținerea producătorilor agricoli:

1.   Achitarea în termeni restrânși a datoriilor la subvenții pentru anul trecut față de producătorii agricoli

2.   Adresarea către partenerii externi cu solicitarea de a acorda ajutor producătorilor agricoli din țara noastră, care au de suferit enorm urmare a situației pe piața agroalimentară regională” – se spune într-o declarație a partidului.

PSDE a precizat că, pentru atenuarea consecințelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia Europeană a decis să sprijine anul curent producătorii agricoli din țările UE. Astfel, Lituania a primit 100 milioane de euro, iar Bulgaria 109 milioane de euro din partea UE. Anterior, Bulgaria a mai beneficiat de 218 milioane euro.

 „Producătorii agricoli din Republica Moldova, care fac parte din piața agroalimentară regională aflată în criză profundă, de asemenea, au stringentă nevoie de susținere! În lipsa acestui ajutor pentru compensarea pierderilor, producătorii agricoli din țară riscă să falimenteze, iar securitatea alimentară a Republicii Moldova va fi pusă în pericol”, a conchis formațiunea.

Share