ICCC „Selecția” va produce semințe de grâu destinate cultivării în sistem ecologic

ICCC „Selecția” va produce semințe de grâu destinate cultivării în sistem ecologic

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” va produce, începând cu acest an, semințe de grâu de toamnă destinat cultivării pe terenurile agricole aflate în circuit ecologic.

Astfel, ICCC „Selecția” dispune în prezent de o suprafață de 30 ha de grâu de soiul „Numitor”, care în  corespundere cu reglementările naționale va putea fi cultivat și pe terenurile certificate ecologic. Acest lucru a devenit posibil după ce soiul „Numitor” a fost introdus în catalogul soiurilor de plante admise pentru cultivare în sectorul agricol al Republicii Moldova.

Soiul „Numitor” este timpuriu, face parte din grupul ecologic de stepă al soiurilor de tip intensiv și a fost înregistrat în Republica Moldova în 2019. Are o talie medie de 82 cm și o rezistență mare la cădere, un conținut mediu de 11,9% de proteine în boabe și 27% de gluten, precum și un potențial genetic de 8,7 t/ha al producției de boabe în condițiile din Stepa Bălțului.

Materialul semincer produs de ICCC „Selecția” este bine adaptat la condițiile Republicii Moldova, având multiple avantaje ce țin de recomandările tehnologice și de prețul de achiziție.

 

Share