Mii de copii din instituțiile preșcolare din țară, instruiți cum să se protejeze și să reacționeze corect în situații excepționale
Astăzi conducerea Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a avut o ședință de lucru cu membrii unei delegații estoniene din cadrul Departamentului Salvatori responsabili de implementarea proiectelor de prevenire și intervenție în situații excepționale pentru Republica Moldova.
Conform programului Moldo – Estonian aproape 4000 de copii din instituțiile preșcolare din țară au fost instruiți cum să se protejeze și să reacționeze corect în situații excepționale. Mai mult, micuții au avut parte de instruiri practice și teoretice oferite de către pompierii detașamentelor de salvatori și pompieri în grădinițe. Copii au învățat cum să se protejeze de seisme,incendii și cel mai important cum să anunțe serviciile de urgență.
Proiectul pilot a demarat în anul 2016, iar întrucât programul s-a bucurat cu succes, pompierii l-au extins și pentru anul 2017.
Tot în cadrul întrevederii specialiștilor ambelor state s-a discutat și despre bilanțul proiectului schimbului de experiență în domeniul intervenției în situații excepționale. Conform programului, pe durata acestuia din cadrul Serviciului Situații excepționale din Republica Moldova au fost pregătiți 26 de salvatori și pompieri care au preluat tactici de intervenție în domeniul lichidării incendiilor și altor riscuri.
În urma discuțiilor dintre cele două instituții s-a stabilit că pe viitor vor fi găsite oportunități de dezvoltarea și continuare a noilor programe europene de prevenire și intervenții în situații excepționale.
Maria Roșca