Pomușoarele – cheia prosperității pentru zonele rurale din Moldova
Coacăze, zmeură, mure, căpșuni. Atrăgător și delicios, acestea și alte pomușoare (fructe de pădure) ar putea fi cheia prosperității pentru zonele rurale din Moldova, potrivit unui comunicat al FAO Moldova.
„Pomușoarele Moldovei” – o conferință națională ce se desfășoară mâine la Chișinău – este organizată cu sprijinul tehnic al FAO. Evenimentul va reuni donatori, experți internaționali, grupuri locale și fermieri moldoveni. Se așteaptă ca aproximativ 150 de participanți să fie prezenți.
Potrivit organizatorilor evenimentului, Centrul pentru Consultanță în Afaceri, conferința este unică în Moldova și este la cea de-a doua ediție. Scopul evenimentului este de a ajuta fermierii să înțeleagă tendințele pe piața internațională, precum și perspectivele și potențialul sectorului fructelor de pădure din Moldova. De asemenea, vor învăța din experiențele altor țări și vor explora posibilele surse de sprijin.
Expertul FAO, Ferenc Denes, va prezenta experiența internațională în producția de afine și suportul potențial al FAO în dezvoltarea sectorului.
Asistența tehnică acordată conferinței face parte dintr-un proiect mai amplu al FAO în Moldova, care are ca scop stimularea dezvoltării rurale prin suport tehnic, dezvoltarea capacităților și diseminarea cunoștințelor.
Producția de pomușoare este în prezent unul din sectoarele în plină dezvoltare din Republica Moldova. În 2013, doar 800 de hectare de teren au fost folosite pentru cultivarea acestora. Până în 2016, suprafața cultivată a ajuns la 3.000 de hectare. În aceeași perioadă de timp, producția de pomușoare a crescut de patru ori.
Doina Secrieru