Mii de polițiști vor asigura ordinea publică și securitatea circulației rutiere

Mii de polițiști vor asigura ordinea publică și securitatea circulației rutiere

În jur de 3000 de polițiști vor fi dislocați pe teritoriul întregii țări, pentru asigurarea ordinii publice și a securității circulației rutiere; în contextul sărbătorilor naționale marcate în Republica Moldova și a minivacanței de 5 zile, pe care o vor avea cetățenii. 

La 27 august curent, țara noastră va fi vizitată de premierul român Victor Ponta. Astfel, între orele 08:00- 17:00, pe traseul pe care se va deplasa oficialul traficul va fi restricționat parțial, doar în momentul trecerii coloanei.

Ținând cont de faptul că vineri, 28 august, mai multe localități își vor sărbători Hramul, polițiștii vor preveni și contracara eventuale incidente, infracțiuni și alte ilegalități.

INP va  asigura securitatea publică şi personală a cetăţenilor, va preveni şi contracara posibilele încălcări ale ordinii de drept. În acest scop, vor fi dislocate mai multe echipaje pedestre și de patrulare mobilă care vor dirija fluxul participanţilor la trafic şi vor redirecţiona deplasarea transportului pe parcursul desfăşurării manifestărilor, pentru a nu admite crearea ambuteiajelor şi periclitarea circulaţiei rutiere.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției roagă conducătorii auto să respecte întocmai restricţiile instituite. Totodată, populația este îndemnată să se conformeze cerinţelor poliției, iar șoferii să evite deplasarea prin centrul orașului și să-și parcheze unitățile de transport doar în locurile stabilite de către forţele de ordine.

La fel, în vederea asigurării bunei desfăşurări a manifestaţiilor, precum şi întru crearea climatului de siguranţă tuturor participanţilor, Poliția recomandă:

– să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale reprezentanților Poliţiei;

– este interzisă deţinerea de arme, de explozive, de orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor;

– să folosească autovehiculele personale cât mai puţin, pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun;

– să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate sau cât mai departe de locurile unde se vor desfășura evenimentele cultural-artistice;

– să respecte semnalele inspectorilor de patrulare care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei;

– să-şi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;

– să nu lase în automobile obiecte de preț (genți, telefoane mobile, etc. );

– să supravegheze copiii în permanență pentru a evita orice risc (dispariții, accidente de circulație, etc.);

– să evite pe timpul deplasării, manifestările de natură ce pot pune în pericol siguranţa lor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Totodată, agenţii economici sunt rugaţi să nu  comercializeze  băuturi alcoolice și articole de tutungerie către minori,  să fie precauţi la prepararea bucatelor pe aragaz sau la grătar cu utilizarea buteliilor de gaz şi altor accesorii inflamabile.

Pentru nerespectarea cerințelor înaintate, poliţia va întreprinde măsuri în conformitate cu legislaţia în vigoare. În cazul apariției oricărei situații de risc sau dacă s-a admis o ilegalitate, imediat apelaţi la ajutorul echipei de patrulare, a celui mai apropiat sector sau post de poliţie, apelînd numărul de telefon “902”.

Inspectoratul General al Poliției dorește chișinăuienilor și oaspeților prezenți, sărbătoare frumoasă și îndeamnă cetățenii să se comporte adecvat, să păstreze ordinea și curățenia în locurile publice.

 

 

Maria Roşca

Share