Regretul lui Nicolae Timofti

Regretul lui Nicolae Timofti

Șeful statului, Nicolae Timofti și-a exprimat regretul că, în pofida argumentelor aduse în cadrul consultărilor bilaterale, Federația Rusă a instituit un embargo și a introdus unilateral taxe vamale pentru produsele moldovenești, până la intrarea în vigoare a Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute la Summit-ul șefilor de stat ai țărilor-membre CSI,  care a avut loc în capitala Republicii Belarus, Minsk, astăzi 10 octombrie.

Președintele Timofti a declarat în cadrul Summit-ului că Republica Moldova dorește dezvoltarea relațiilor bilaterale între țările CSI. „Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană nu va dăuna relațiilor cu țările CSI. Dimpotrivă, aceste două spații economice sunt complementare”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele Timofti a spus că până în prezent nu au fost prezentate argumente plauzibile în favoarea acestor acțiuni.

„Cu părere de rău, asemenea acțiuni diminuează încrederea în valabilitatea acordurilor semnate în cadrul CSI. Aceste demersuri plasează, de facto, țara noastră în afara zonei de comerț liber cu țările CSI”, a conchis Nicolae Timofti.

Șeful statului a explicat că din cauza acestei situații, coordonarea actelor prezentate în cadrul Summit-ului care s-a încheiat astăzi, a decurs cu dificultăți.

Președintele Nicolae Timofti a semnat la Minsk câteva acorduri, printre care cel cu privire la cooperarea interparlamentară dintre statele-membre CSI; despre preluarea de către Kazahstan a președinției CSI în 2015, precum și despre instituirea în 2016 în statele-membre CSI a Anului educației.

În cadrul Summit-ului, președintele Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea și față de degradarea climatului de securitate în regiune, ca urmare a evenimentelor din Ucraina. Nicolae Timofti a reiterat poziția autorităților de la Chișinău privind necesitatea utilizării mecanismelor internaţionale pentru soluţionarea crizei exclusiv pe căi diplomatice. Șeful statului a subliniat importanța respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și neadmiterii violării principiilor dreptului internațional.

Președintele Nicolae Timofti va reveni în țară în cursul zilei de astăzi.

csi2

41d50defd0b87760e30d(1)

 

Maria Roșca

Share