Vladimir Cebotari: ”Fiecare persoană trebuie să simtă protecția instituțiilor statului”

Vladimir Cebotari: ”Fiecare persoană trebuie să simtă protecția instituțiilor statului”

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a participat la conferința finală de prezentare a recomandărilor-cheie realizate de misiunile evaluative ale instituțiilor statului de drept (Peer Review).

Potrivit unui comunicat de presă, oficialul a specificat că reforma sectorului justiției este subiectul din topul priorităților Guvernului Republicii Moldova. În acest sens sunt întreprinse eforturi considerabile pentru a realiza acțiunile stabilite în Planul de Acțiuni. Succesele pot fi contabilizate atât numeric, dar identificate și prin intermediul schimbărilor ce încep să se producă în justiție.

„Fiecare persoană trebuie să simtă protecția instituțiilor statului, să-i fie asigurate drepturile fundamentale, stipulate în convențiile internaționale, să constituim pentru mediul de afaceri adevărate instrumente de executare și de garantare a executării contractelor. Bineînțeles, mai sunt multe proiecte de realizat, dar cel mai important este să implementăm noile legi într-un mod care va servi din plin interesele cetățeanului”, subliniază ministrul Justiției.

Vladimir Cebotari a specificat la conferință că multe aspecte din raport sunt cunoscute. Iar altele se obțin datorită asistenței oferite cu mare deschidere de către partenerii noștri de dezvoltare, pe care îi apreciază și le este recunoscător pentru că știu să ne mobilizeze. Acest studiu este un exercițiu de diagnostic și monitorizare, realizat după perioada deosebit de dificilă a Moldovei, precedată de o criză politică și stagnarea reformelor, inclusiv în domeniul justiției.

„Cele mai importante reforme obținute, prin prisma profunzimii acestora, sunt: noua lege a procuraturii, legea cu privire la reamplasare instanțelor judecătorești și, chiar ieri, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat modificările la legea cu privire la testarea integrității, stabilind un mecanism de evaluare a integrității instituționale. E un efect întârziat, fiindcă multe schimbări au fost amânate sau prea mult discutate de către Executiv sau Legislativ”, afirmă Vladimir Cebotari.

Ministrul Justiției a opinat că suntem optimiști, având mult curaj și încredere în schimbarea calitativă care deja se produce. Tabloul de astăzi diferă foarte mult de cel din noiembrie 2015, luna în care a fost lansată realizarea studiului respectiv. „Este discordanță dintre recomandările enunțate în rapoartele prezentate, fiindcă am avut presiunea timpului redus la solicitarea și realizarea evaluării. Totuși, noi apreciem reacția atât de promptă din partea UE în acest sens”.

Exercițiul de evaluare a instituțiilor statului de drept din țară, pentru a le oferi consiliere și recomandări privind structura și activitățile lor, a fost organizat de Uniunea Europeană, ca urmare a cererii comune formulate de Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova. În proces au fost implicați 13 experți TAIEX din UE, care au oferit recomandări strategice pe 3 domenii: reforma sectorului justiției, sistemul de combatere a spălării banilor și sistemul anti-corupție.

Maria Roșca

Share