Sondaj: Populația are tot mai puțină încredere în instituțiile de stat

Sondaj: Populația are tot mai puțină încredere în instituțiile de stat

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și Fundația Hanns Seidel au prezentat marți, 22 decembrie, rezultatele unei cercetări sociologice privind percepția cetățenilor față de serviciile medicale din RM, precum și un Studiu privind percepția stării sociale din țară. Ambele studii au fost elaborate în cadrul Laboratorului Sociometric și în parteneriat cu sociologii Companiei ”CBS-AXA”, potrivit viitorul.org.

Cercetarea făcută pe evaluarea percepției asupra serviciilor medicale a fost elaborat în perioada 3-10 decembrie, în cadrul unui sondaj de tip-omnibuz, pe un eșantion de 1123 persoane, în 12 unități administrativ-teritoriale, cu excepția regiunii transnistrene. Potrivit Prof. Ion Jigău, Directorul CBS-Axa, ”Sistemul medical din RM se confruntă cu o dublă provocare. Pe de o parte, instituțiile spitalicești resimt lipsa sprijinului bugetar, iar pe de altă parte, instrumentele de politici medicale nu sunt pe deplin cunoscute, și nici acceptate de populație. Astfel, un procent semnificativ din populație nu deține poliță medicală (31,8%), cei mai mulți fiind tineri. Doar 36,6% dintre cei chestionați consideră că serviciile medicale sunt ”satisfăcătoare” și numai 26% dintre respondenți le consideră ”ieftine și accesibile”. Când au avut nevoie de îngrijiri medicale, 14,8% din persoanele chestionate au precizat că nu se adresează la instituțiile medicale, iar 8,7% se tratează singuri. Cele mai frecvente afecțiuni cu care s-au confruntat în ultimele 12 luni, sunt cele ale sistemului respirator (24%) și ale sistemului cardiovascular (18%). Despre posibilitatea de a-și gestiona electronic datele medicale, cunosc doar 11,3%, cei mai mulți având vârsta cuprinsă între 18-29 ani, cu studii superioare și mediul de reședință urban”.

”Cetățenii nu au încredere în modul de gestionare a banilor în sistemul public de îngrijire medicală, aceasta referindu-se atât la serviciile medicale, cât și la fondul de pensii. Percepția creează predispoziția cetățeanului de a se eschiva de la contractarea acestor servicii prin achiziționarea poliței medicale”, a susținut sociologul Vasile Cantarji. Totodată, expertul CBS-Axa a prezentat un Indicator al Stării Sociale. Acest indicator sintetic reprezintă un produs corelativ între mai multe atitudini și dispoziții ale publicului, construit pe variabile dinamice, care măsoară gradul de încredere în instituții, starea de spirit a populației, satisfacția de calitatea vieții, aprecierea direcției de dezvoltare a țării, situația politică etc.

”În ultimii ani observăm că populația are tot mai puțină încredere în instituțiile de stat. A fost o anumită perioadă care coincide cu guvernarea comuniștilor, când cetățenii făceau diferențiere între instituțiile de stat. Din 2009 nu se face această diferențiere, guvernarea fiind privită ca un monolit”, a mai spus Cantarji.

Găsiți aici sondajul și Indicatorul Stării Sociale în format pdf și Power Point.

Aceste produse apar în cadrul Laboratorului Sociometric – o platformă publică de evaluare, monitorizare și dezbatere a unor politici publice. Scopul acestor dezbateri este de a supune controlului public cele mai importante decizii și programe naționale din sectoarele relevante pentru sănătatea și starea socială a populației (educație, sănătate, protecție și asistență socială, angajare în câmpul muncii, egalitate de gen) în scopul optimizării resurselor publice și a alocării lor echitabile. Laboratorul își propune să educe decidenții, dar și grupurile sociale interesate să cunoască și să asimileze tehnici moderne de analiză și evaluare a deciziilor complexe din sectorul bunăstării (welfare).

Mihaela Rotari

Share