Precizările avocaților lui Vlad Filat, în urma declarațiilor procurorului Adriana Bețișor

Precizările avocaților lui Vlad Filat, în urma declarațiilor procurorului Adriana Bețișor

Echipa de avocaţi a Biroului asociat de avocaţi ”Popa și Asociații” a lansat un comunicat de presă referitor la conferința de presă susținută ieri de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție și ai Centrului Național Anticorupție. Biroul Asociat de Avocați ”Popa și Asociații” își exprimă regretul și totodată îngrijorarea față de faptul că organele ce reprezintă învinuirea de stat au decis continuarea unei justiții televizate în locul concentrării eforturilor în vederea aflării adevărului obiectiv în respectiva cauză penală.

Referindu-se la trimiterea în judecată a câtorva capete de acuzare în dosarul lui Vlad Filat, avocații declară:

“Vă informăm că domnul Vlad Filat și implicit noi, în calitate de apărători am fost informați abia ieri, în data de 22 decembrie 2015 despre terminarea urmăririi penale pe câteva capete de acuzare. Astfel, învinuitul în respectiva cauză penală, cât și apărătorii acestuia au fost lipsiți de timpul și înlesnirile necesare în vederea pregătirii dreptului la o apărare eficientă prevăzut de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, Constituție și Codul de Procedură Penală. Or, după primirea materialelor, apărarea este în drept să înainteze cereri care urmează a fi soluţionate de către Procuror pînă la trimiterea cauzei în judecată. În aceste condiţii, transmiterea cu celeritate a dosarului în instanta, creează impresia urmăririi unui alt scop, decît deferirea cauzei judecăţii şi stabilirii adevărului pe cauza dată”.

Totodată, avocații au făcut și unele precizări în urma declarațiilor procurorului Adriana Bețișor:

– “Procurorii nu au informat publicul asupra faptului că avocații au solicitat un termen rezonabil pentru a studia materialele dosarului (22 de volume, a cîte 250 pagini fiecare)
– Procurorul Adriana Bețișor a denaturat declarațiile deputatului Vlad Filat, violând în mod repetat prezumția de nevinovăție de care acesta beneficiază. Astfel, precizăm că Vlad Filat nu a recunoscut faptul că a primit bani din partea omului de afaceri Ilan Șor.
– În cadrul conferinței de presă, procurorul Adriana Bețișor a expus anumite presupuneri și învinuiri drept fapte deja probate. Or, pe marginea fiecărei afirmații făcute de aceasta urmează a se expune instanța de judecată. Constatăm că procurorul nu a informat publicul asupra acestui fapt, inducând opinia publică în eroare asupra vinovăției d-lui Vlad Filat”.

„În calitate de avocați ne dorim aflarea adevărului obiectiv în cauza penală intentată împotriva lui Vlad Filat și asigurarea respectării dreptului fundamental la un proces echitabil, garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, au conchis avocații.

Doina Secrieru

Share