Precizările ANSA privind Norma de sănătate animală şi publică

Precizările ANSA privind Norma de sănătate animală şi publică

Referitor la seria de articole apărute pe site-ul agora.md despre Norma de sănătate animală şi publică, aprobată pe 5 august de Guvern, MAIA şi ANSA vine cu următoarele precizări care vor contribui la reflectarea obiectivă şi corectă a acestui subiect:

Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea Normei de sănătate animală şi publică, precum şi modelelor de certificate pentru importul anumitor produse din carne, stomacuri, vezici şi intestine tratate destinate consumului uman, vine întru executarea poziţiei 20 din Planul naţional de armonizare a legislaţiei pentru anul 2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 16 din 26.02.2015, şi creează cadrul necesar aplicării Deciziei Comisiei Comunităţilor Europene din 29.11.2007 nr. 2007/777/CE din 29 .11. 2007 de stabilire a condiţiilor de sănătate animală şi publică precum şi a modelelor de certificate pentru importul anumitor produse din carne şi stomacuri, vezici şi intestine tratate destinate consumului uman, provenind din ţări terţe (publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 312 din 30.11.2007, pag. 49).

Conform poziţiei tarifare „Intestine, vezici şi stomacuri de animale 0504 00 000”, inclus în Nomenclatorului mărfurilor al Republicii Moldova (Secţiunea I), aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 1525 din 29.12.2007, precum şi întru executarea prevederilor  articolului 24 al  Legii nr. 221-XVI din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară produsele, subprodusele de origine animală destinate consumului uman sau utilizate în alte scopuri pot fi puse pe piaţă, importate sau exportate numai dacă au fost supuse inspecţiilor şi controalelor sanitar-veterinare şi dacă au fost obţinute de la animale care:

a) nu au făcut obiectul unor restricţii din motive sanitar-veterinare; sau

b) au făcut obiectul unor restricţii din motive sanitar-veterinare, dar:

– au fost marcate cu o marcă specială în acest sens;

– au fost tratate sau procesate printr-o metodă adecvată pentru inactivarea sau nimicirea agentului cauzal.

Precizăm că Anexa nr. 2 din Hotărîrea menţionată se referă la tratamentele aplicabile produselor din carne şi stomacuri, vezici şi intestine tratate, iar medicii veterinari din cadrul posturilor de control sanitar-veterinar al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, organizate în cadrul posturilor vamale de la intrare în ţară verifică legalitatea documentelor de proveniență, prelevă mostre pentru controlul de laborator, potrivit Hotărîrii de Guvern nr.1408 din 10.12.2008.

Astfel, ținând cont că în Republica Moldova a fost transpus și a intrat în vigoare noul pachet de igienă, care vizează criteriile de siguranță și de igienă privind producerea produselor alimentare și care reprezintă o cerință a Acordului de Asociere, informăm că în acest sens sunt transpuse Regulamentele și Deciziile europene, printre care și Decizia Comisiei nr. 2007/777/CE din 29.11.2007 de stabilire a condițiilor de sănătate animală și publică precum și a modelelor de certificate pentru importul anumitor produse din carne și stomacuri, vezici și intestine tratate destinate consumului uman, provenind din țări terțe.

Intestinele, stomacele și vezicele reprezintă subproduse care în formă primară nu sunt destinate consumului uman direct, însă conform prevederilor Decizii nr. 2007/777/CE din 29.11.2007 transpusă în legislația națională, subprodusele date se utilizează în industria de prelucrare a cărnii, servind ca membrană naturală pentru prepararea și conservarea produselor din carne (salam, tobă). Totodată, conform normelor tehnice menționate mai sus, singurul tratament permis asupra intestinelor, stomacelor și vezicelor este tratamentul termic (descris în punctul 1 al anexei nr.2 din Hotărâre Guvernului din 05.08.15), care are drept scop diminuarea riscului ce ține de sănătatea animalelor, garantând sănătatea publică pe parcursul transportului, depozitării până la utilizarea în producția alimentară.

 

Mihaela Rotari

Share