O nouă Viziune Strategică privind serviciile specializate de protecție a copilului
Viziunea strategică a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei privind dezvoltarea serviciilor specializate de protecție a copilului a fost prezentată astăzi, 30 septembrie, în cadrul unui atelier de lucru, de către expertul internațional Dna Nancy Beth Bradford. Documentul a fost elaborat la inițiativa ministerului în contextul implementării Strategiei privind Protecția Copilului, care in obiectivele sale prevede expres prevenirea și combaterea violenței asupra copiilor.
Scopul Viziunii constă în modelarea, în baza golurilor identificate, a unui sistem de protecție a copilului coordonat, coerent, integrat și holistic care să integreze un spectru de servicii de prevenire, intervenție și recuperare care să satisfacă necesitățile complexe ale copiilor potențiale victime sau victime ai violeneței și neglijării, potrivit unui comunicat de presă.
La elaborarea acestei viziuni MMPSF a ținut să implice și să consulte reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai societății civile, prestatori direcți de servicii, experți din diferite sectoare responsabile de protecția copilului (medicină, sănătate, asistență socială, ordine publică, etc.).
În cadrul evenimentului, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a apreciat eforturile tuturor consituienților care și-au adus plus valoarea la definitivarea viziunii, menționând că prin conjugarea eforturilor, copiii din țara noastră vor fi în siguranță, protejați în familie, la școală și în comunitate.
„Combaterea fenomenului violenței, sub toate aspectele este o prioritate în agenda Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Ne dorim o societate cu norme sociale, care valorifică copiii și încurajează abilitățile parentale pozitive, vrem să dezvoltăm și să promovăm servicii de calitate pentru a înlătura atât cauzele, cât și efectele oricărei forme de violență în societatea noastră, fie că vorbim despre violența în familie, în instituțiile de învățământ, în stradă etc.”, a subliniat ministra.
„Scopul nostru comun este de a asigura protecția tuturor copiilor din Republica Moldova împotriva oricărei forme de abuz și violență, fie în familie sau în comunitate. După multe discuții și consultații cu toți actorii sociali implicați în protecția copilului am reușit să realizăm această viziune, care este centrată pe dezvoltarea serviciilor specializate de protecție a copilului”, a declarat expertul internațional, Nancy Beth Bradford.
De asemenea, în cadrul evenimentului de prezentare a Viziunii Strategice, ministrul Stela Grigoraș a punctat principalele realizări comune ale ministerului și partenerilor de dezvoltare privind domeniul prevenirii și combaterii violenței, neglijării și exploatării copiilor. Printre acestea înscriindu-se: Strategia pentru protecția copilului pentru anii 2014-2020; Legea privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți; Serviciul de asistență telefonică pentru copii, Centrul republican de plasament de urgență pentru copii victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului, Modelul Național de practici privind bunăstarea copilulului, care este in plin proces de pilotare, și dezvoltarea unor servicii specializate de asistență pentru copii victime și potențiale victime ale violenței în 3 unități administrativ-teritoriale.
La atelierul de lucru au participat expertul internațional în domeniul protecției copilului, Dna Nancy Beth Bradford, reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Afacerilor Interne, Direcțiilor de Asistență Sociale și Protecție a Familiei și ai organizațiilor neguvernamentale.
Maria Roșca