MMPSF dezminte informaţiile privind adopţia celor trei minori de către o familie din SUA

MMPSF dezminte informaţiile privind adopţia celor trei minori de către o familie din SUA

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) s-a autosesizat cu privire la declarațiile enunțate în cadrul conferinței ”Adopția forțată a trei frați minori în SUA – o depășire a atribuțiilor MMPSF”. Astfel, Ministerul Muncii dezminte informațiile lansate de Tamara Plămădeală și Igor Căldare, orientate să lezeze onoarea, demnitatea și reputația profesională atât a instituției, cât și a angajaților acesteia, catalogându-le drept calomnii – infracțiune asupra căreia urmează să fie sesizate autoritățile de drept. În aceeași ordine se înscrie acțiunea de instigare și manipulare a opiniei publice.

Menționăm că procedura de adopție, fiind una foarte sensibilă și complexă, are ca prioritate interesul superior al copilului și nu acceptă imixtiuni, condamnând fenomenele de ”interes personal”, ”corupție sistemică” și ”afaceri cu copii orfani”, termeni cu care s-a operat în cadrul conferinței de presă.

Cu referire la cazul de adopție elucidat, MMPSF comunică următoarele: în anul 2013, copiilor vizați le-a fost stabilit statutul de copii adoptabili, fiind luați la evidență de MMPSF în modul stabilit de Lege. În februarie 2015 la Ministerul Muncii, autoritatea centrală în domeniul adopției, a fost depusă cererea însoțită de actele de rigoare pentru adopție de către un cuplu de cetățeni ai SUA, aceștia întrunind condițiile prevăzute de Lege. Cereri din partea altor cupluri nu au parvenit. Astfel, propunerea de potrivire prealabilă pentru acest cuplu a fost avizată pozitiv la Ședința Consiliului Consultativ pentru Adopții din iulie 2015. Tot în iulie curent, MMPSF a recepționat acordul cuplului, iar în decembrie – acordul autorității centrale din statul primitor, fapt ce a permis inițierea procedurilor de potrivire a cuplului de adoptatori cu copii adoptabili.

Adoptatorii au primit permisul de vizită a copiilor, acțiune ce se înscrie în procedura de potrivire dar care a coincis cu vacanța de iarnă în Republica Italiană, organizată deja al cincilea an la rând în baza unui Memorandum de cooperare între Ministerul Educației și o Organizație de caritate din Italia. MMPSF a solicitat astfel instituțiilor responsabile anularea sau amânarea plecării copiilor în Italia până la obținerea rezultatelor privind realizarea procedurii de potrivire. S-a convenit: copiii vor merge în vacanță în Republica Italiană, pentru o perioadă mai redusă de timp, urmând să revină la 27 decembrie curent, fapt care va face posibilă reluarea procedurii de potrivire a lor cu adoptatorii. La data de 16 decembrie curent în adresa MMPSF au fost transmise copiile cererilor copiilor adresate Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului Chișinău privind refuzul acestora de a fi adoptați de adoptatorii vizați din SUA, aceștia preferând să fie adoptați în Republica Italiană. Atragem atenția asupra faptului că în Registrul de Stat al Adopției nu există nicio familie din cetățeni italieni, care și-ar fi expus intenția de adopție a copiilor vizați.

La data de 24 decembrie 2015 MMPSF a organizat o ședință de coordonare cu participarea reprezentanților Ministerului Educației, Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Direcției generale educație, tineret și sport, Gimnaziului-internat nr. 3, Alianței ONG-lor active în domeniul protecției sociale a copilului și  familiei, în cadrul căreia s-a convenit asupra faptului că copiii vor reveni în țară cu asistența Ambasadei Republicii Moldova în Republica Italiană în cooperare cu organizația responsabilă de odihna copiilor în Italia, însoțiți de către reprezentanții companiei Air Moldova, urmând a fi preluați de către reprezentanții instituției în care sunt plasați. În vederea exercitării atribuțiilor autorității tutelare teritoriale prevăzute de art. 26 al Legii privind regimul juridic al adopției, care vizează consimțământul copilului la adopție, după revenirea copiilor în Republica Moldova urmează a fi întreprinse măsuri pentru a realiza consilierea psihologică a lor din partea unui psiholog independent, în scopul confirmării refuzului și a motivelor acestuia. În caz de necesitate, copii vor primi suport pentru reluarea  procedurii de potrivire.

În contextul celor expuse, MMPSF declară că nu a fost încălcată nicio normă juridică, ce vizează procedura de adopție a copiilor respectivi. De asemenea, ținem să accentuăm că atât autoritățile competente din Statele Unite al Americii, cât și din Republica Italiană au dat dovadă de deschidere totală pentru cooperare și suport în asigurarea derulării procedurilor de adopție internațională a copiilor din Republica Moldova într-un mod transparent și cu respectarea tuturor principiilor generale și specifice prevăzute de tratatele internaționale în domeniul respectiv.

Astfel, MMPSF califică declarațiile drept interpretări tendențioase și eronate ale procedurilor legale în domeniul protecției drepturilor copilului și se arată îngrijorat de consecințele unor asemenea afirmații nefondate, acestea fiind în măsură să prejudicieze procedura de adopție internațională a copiilor din RM, respectiv a realizării dreptului copilului de a crește într-un mediu familial.

MMPSF folosește această ocazie pentru a reitera încă odată prioritatea adopției naționale vizavi de adopția internațională și promovarea incontestabilă a intereselor și drepturilor copilului. Totodată, MMPSF admite că unele autorități publice locale trebuie responsabilizate pentru asigurarea cadrului legal de adopție internațională.

 

Doina Secrieru

Share