Fondatoarea unei agenții de turism din Chișinău, reținută de poliție pentru organizarea migrației ilegale

Fondatoarea unei agenții de turism din Chișinău, reținută de poliție pentru organizarea migrației ilegale

O femeie de 30 de ani, fondatoarea unei agenții de turism din Chișinău, este reținută pentru 72 de ore, fiind suspectată de poliție că ar fi organizat migrarea ilegală a cetățenilor din Republica Moldova.

În urma investigațiilor efectuate de către angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală s-a stabilit că administrația agenției de turism organiza migrarea cetățenilor atît în Israel cît și în alte state din Uniunea Europeană, cu scopul de a obține profituri financiare.

Astfel, în iulie, curent, forțele de ordine au identificat o potențială victimă, de 25 de ani, care în anul 2014 a apelat la serviciile agenției de turism pentru a pleca în Israel.  În a doua jumătate a anului 2014 și începutul anului 2015, organizatorii au inițiat două tentative de migrare ilegală a potențialei emigrante în Israel pe itinerarul Chișinău – Moscova – Tel Aviv. De fiecare dată victima era întîlnită de către complicele său în aeroportul din Moscova, unde primea pașaportul rusesc fals.

Totodată, organele abilitate din Israel au confirmat faptul că un cetățean din Republica Moldova a încercat de două ori să traverseze hotarul cu Israelul, folosind pașapoarte rusești false.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliul fondatorului agenției de turism, au fost găsite ștampile ale unor întreprinderi specializate în construcții, declarații ale cetățenilor Republicii Moldova și Armenia pentru obținerea unui loc de muncă în Polonia, anchete îndeplinite pentru obținerea vizei de muncă Shengen, cît și transferuri bănești dubioase efectuate în Polonia.

La fel au fost efectuate percheziții în oficiul agenției, unde a fost verificată corespondența electronică, fiind depistate un număr mare de mesaje expediate și primite de către angajații agenției. Din conținutul acestora reiese că ultimii se ocupau intens de plasarea în cîmpul muncii a cetățenilor peste hotarele țării, nefiind licențiați în domeniul dat.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 362/1 al. 3 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Organizarea migrației ilegale” se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 7 ani.

 

Mihaela Rotari

Share