Ministra Grigoraș: O țară cu mulți vârstnici nu înseamnă o societate cu oameni inactivi, ci dimpotrivă

Ministra Grigoraș: O țară cu mulți vârstnici nu înseamnă o societate cu oameni inactivi, ci dimpotrivă

La 20 iulie curent, a avut loc ședința Comisiei naționale pentru populație și dezvoltare, prezidată de ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei,  vicepreședintele Comisiei, Stela Grigoraș, la care au participat reprezentanții autorităților publice centrale,  organizațiilor neguvernamentale și partenerii de dezvoltare.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul ședinței a fost prezentat și discutat proiectul Planului de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active pentru anii 2017-2021, care conține măsuri active de promovare a participării persoanelor vârstnice la viața socială și economică.  Printre obiectivele principale ale proiectului se numără: integrarea îmbătrânirii în politicile publice, creșterea gradului de participare a vârstnicilor în procesul de luare a deciziilor, reducerea ratei sărăciei în rândul vârstnicilor prin intermediul programelor de asistență socială, creștere accesului la serviciile de educație și calificare profesională pentru persoanele cu vârsta 55+ și creșterea nivelului de sănătate.

„Asigurarea respectării drepturilor economice, sociale, culturale, civile și politice ale persoanelor vârstnice va constitui temelia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare a persoanelor pe bază de vârstă. O țară cu mulți vârstnici nu înseamnă o societate cu oameni inactivi, ci dimpotrivă,  una cu oameni cu o experiență de viață și profesională care trebuie valorificată atât pentru familie, cât și pentru situația socio-economică a țării”, a declarat ministrul Stela Grigoraș.

Conform agendei, în cadrul ședinței a fost analizat și mecanismul interinstituțional  de referire pentru reintegrarea migranților reîntorși de peste hotare (MIR), care va fi pus în aplicare prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă. Documentul cuprinde o serie de acțiuni, printre care: evidența migranților reveniți în țară, cunoașterea și monitorizarea dificultăților cu care se confruntă aceștia în procesul de reintegrare socială, asigurarea accesului la servicii de calitate și acordarea asistenței multidisciplinare în procesul de reintegrare, etc. Datorită acestui mecanism autoritățile publice locale vor cunoaște situația migranților reveniți și vor putea răspunde prompt la necesitățile acestora.

La finalul ședinței, Comisia a aprobat ambele documente, iar Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei urmează să le definitiveze și să le prezinte Guvernului pentru aprobare.

Doina Secrieru

Share