MDRC: Elaborarea proiectului Codului Urbanismului și Construcțiilor a fost făcută conform legislației

MDRC: Elaborarea proiectului Codului Urbanismului și Construcțiilor a fost făcută conform legislației

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor informează că elaborarea proiectului Codului Urbanismului și Construcțiilor a fost inițiată în anul 2012, în conformitate cu prevederile Programului de activitate al Guvernului „Integrare europeană: libertate, democraţie, bunăstare” pentru anii 2011 – 2014″. Obiectivul a fost de a elabora un cadrul legal unitar care va reglementa relaţiile din domeniile de planificarea teritoriului şi urbanismului, autorizarea şi executarea lucrărilor de construcţii, asigurarea calităţii construcţiilor, a materialelor şi a produselor pentru construcţii, exploatarea construcţiilor, certificarea profesională a întreprinderilor din construcţii, exercitarea controlului de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism şi a regimului de autorizare şi executare a construcţiilor, precum şi aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul utilizării şi post utilizării construcţiilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform estimărilor Proiectului Băncii Mondiale „Doing Business” , la capitolul autorizarea construcțiilor, țara noastră este plasată pe locul 165 din numărul 190 de țări evaluate. După aprobarea prevederilor proiectului Codului Urbanismului și Construcțiilor, numărul de proceduri pentru obținerea autorizației de construire va fi redus cu 13 proceduri din cele 27 existente, ceea va contribui la îmbunătățirea climatului de întreprinzător și investițional.

Pe parcursul a cinci ani, proiectul documentului a fost analizat și dezbătut în cadrul a 23 de mese rotunde, a unei expertizei juridice la Ministerul Justiției și expertizei anticorupție la Centrul Național Anticorupție, precum și a fost plasat pe pagina web a instituției la rubrica transparență decizională, proiecte de documente. Concomitent proiectul documentului a fost supus consultărilor publice la Ministerele: Educaţiei; Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; Finanțelor; Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor; Apărării; Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor; Agriculturii şi Industriei Alimentare; Tineretului şi Sportului; Mediului; Afacerilor Interne; Sănătăţii; Economiei; Afacerilor Externe şi Integrării Europene; Agenția Relații Funciare și Cadastru, Consiliile raionale Sîngerei, Căuşeni, Teleneşti, Rezina, Glodeni, Călăraşi, Criuleni, Ocniţa, Orhei, Făleşti, Leova; Federaţia Patronală „CONDRUMAT”; Congresul Uniunea Arhitecților din Republica Moldova; Asociația arhitecților din Republica Moldova; Uniunea Geodezilor, Geologilor și Inginerilor Cadastrali din Republica Moldova, instituțiile de proiectare Urbanproiect, Ruralproiect, Chişinăuproiect, Universinj şi alte structuri din domeniul construcţiilor.

Totodată, propunerile de completare și modificare a proiectului Codului au fost discutate în cadrul a 16 şedinţe tematice la care au participat Federaţia Patronală Condrumat, Federaţia Sindicatelor de Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „SINDICONS”, inclusiv Grupul de reglementare a activității de întreprinzător a aprobat Analiza Preliminară a Impactului de Reglementare a proiectului Codului Urbanismului și Construcțiilor.

În acest context, menționăm că în luna iunie 2016, prin Hotărârea de Guvern nr. 707, proiectul documentului a fost aprobat și prezentat Parlamentului spre examinare.

Actul  legislativ  prezentat este în conformitate cu principiile și practicile UE,  protejează ariile naturale și construite, asigură o abordare diferențiată a planificării localităților, obligă și responsabilizează toți actorii implicați în domeniu, stabilește procesul de monitorizare și control, asigură transparența decizională, eficiența și securitatea energetică, precum și asigură cerințe clare privind accesul persoanelor cu dizabilități.

Menționăm, că în cadrul Conferinței Națiunilor Unite „Habitat III”, ce s-a desfășurat în luna octombrie 2016 la Quito, Ecudor, a fost aprobată noua agenda urbană privind dezvoltarea durabilă a localităților. În acest sens, proiectul Codului corespunde noilor tendințe mondiale de planificare și dezvoltare urbană.

După examinare, în cadrul comisiilor permanente ale Parlamentului Republicii Moldova pe 17 februarie 2017, proiectul Codului a fost aprobat în primă lectură.

În prezent, membrii Parlamentului examinează pentru a propune modificări și completări a proiectului de document, în conformitate cu procedurile stabilite de Regulamentul Parlamentului.

Mihaela Rotari

Share