Conducerea Ministerului Educației – la discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale

Conducerea Ministerului Educației – la discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale

Conducerea Ministerului Educației a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale. În carul întrunirii s-a discutat despre procesul de implementare a Proiectului ”Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), posibilitățile de extindere a acestuia și valorificarea noilor oportunități de finanțare pentru dezvoltarea învățământului general, potrivit unui comunicat de presă.

 Viceministrul Elena Cernei a informat delegația Băncii Mondiale despre acțiunile întreprinse în vederea realizării indicatorilor proiectului. ”Noul concept de salarizare a cadrelor didactice și manageriale, elaborat în cadrul PRIM, a fost consultat public în diferite regiuni ale țării. La discuții au participat circa 700 de persoane – pedagogi, directori de școli, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. Ca rezultat, conceptul inițial a fost actualizat. Oportunitatea modificării sistemului existent de remunerare a cadrelor didactice și de conducere din învățământul general este susținută de către Guvern”, a spus viceministrul educației.

Referindu-se la indicatorul privind renovarea școlilor de circumscripție, Elena Cernei a menționat că Ministerul Educației a demarat lucrările de reparație capitală a șase licee și gimnazii, iar în cadrul ultimei ședințe a Executivului a fost aprobat amendamentul prin care încă 15 școli vor fi reparate prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova. De asemenea, Ministerul Educației lucrează în vederea elaborării pachetului standard de servicii educaționale și a standardelor de dotare minimă a cabinetelor școlare.

În acest context, Liderul de echipă al Băncii Mondiale Andrea Guedes a subliniat necesitatea realizării în termen a indicatorilor propuși, menționând totodată că PRIM va fi extins pentru a consolida activitățile inițiate în actualul proiect, inclusiv privind dotarea laboratoarelor școlilor, formarea continuă a cadrelor didactice, evaluarea elevilor.

Participanții la întrevedere au discutat și despre perspectivele de colaborare cu alți parteneri de dezvoltare, împreună cu care să inițieze noi proiecte în sistemul educațional.

 În a doua parte a zilei membrii delegației Băncii Mondiale și responsabilii Ministerului Educației au convenit asupra acțiunilor și domeniilor concrete ce urmează să fie susținute în partea de extindere a PRIM.

Proiectul ”Reforma Învățământului în Moldova” este desfășurat în perioada aprilie 2013 – august 2018  și sprijină programul de reforme al Guvernului. PRIM este realizat de Ministerul Educației, cu asistența Băncii Mondiale.

Mihaela Rotari

Share