(INTERVIU) Andrei Năstase: Platforma DA niciodată nu va îndemna partenerii externi să blocheze accesul Republicii Moldova la asistența externă

În cadrul unui interviu acordat portalului Oficial, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre mai multe subiecte de actualitate.

O: Domnule Năstase, acum câteva zile, președintele Igor Dodon, a acuzat unii ambasadori ai Uniunii Europene, acreditați la Chișinău, că blochează dialogul Guvernului cu Bruxelles-ul. Mai mult, acesta a declarat că sunt 3-4 ambasadori care dezinformează Bruxelles-ul și capitalele europene, ceea ce ar pune în pericol suportul extern oferit din partea Uniunii Europene. Este adevărat că PPDA și PAS încearcă să blocheze suportul extern din partea UE?

Andrei Năstase: În primul rând, acuzațiile lui Igor Dodon față de ambasadori sunt total neavenite și nu corespund în nici un fel exigențelor unui discurs serios de politică externă din partea unui șef de stat. Sunt formule neelegante, chiar agresive, care doar prejuduciază interesele Republicii Moldova, fapt pentru care, în numele Platformei DA și al cetățenilor tării mi-am cerut scuze față de ambasadorii UE pentru aceste devieri de limbaj ale șefului statului.

În al doilea rând, aș vrea să vă declar cu toată răspunderea că niciodată în cariera mea politică nu am solicitat blocarea într-un fel sau altul a asistenței externe pentru Republica Moldova. Nici măcar în perioada regimului Plahotniuc nu am solicitat acest lucru. Am reiterat cu fiecare ocazie în timpul întâlnirilor cu partenerii externi că Republica Moldova are nevoie de asistență macro-financiară.

Unica noastră solicitare era ca asistența financiară externă oferită să fie condiționată de respectarea din partea guvernelor de atunci și de astăzi a principiilor fundamentale ale statului de drept: democrație, justiție, libertatea mass media etc, pentru a nu permite alunecarea țării noastre spre o dictatură. Faptul că regimul Plahotniuc a dus Moldova într-o izolare financiară din partea UE a fost cauzată doar de derapajele sale antidemocratice, în special din cauza anulării abuzive a rezultatelor alegerilor din iunie 2018 și nu din cauza opoziției.

Aceeași abordare o avem și acum. Chiar recent am avut o întâlnire la Bruxelles cu Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere. În cadrul acestei întrevederi am discutat mai multe subiecte ce țin de cooperarea Republicii Moldova cu UE, inclusiv despre perspectivele de a identifica modalități facile de acces la fondurile structurale ale UE. O altă întâlnire importantă la Bruxelles am avut-o cu Dna Adina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi. Am abordat subiecte ce țin de accesul la finanțări comunitare pe termen mediu și lung, dar și o serie de aspecte legate de identificarea unor proiecte structurale în vederea aducerii Republicii Moldova în cadrul Planului de Investiții pentru rețeaua extinsă TEN-T a Uniunii Europene.

Din acțiunile și pozițiile noastre publice nu rezultă în nici un fel că Platforma DA încearcă să blocheze relațiile RM-UE, așa cum insinuează președintele Dodon. Platforma DA niciodată nu va îndemna partenerii externi să blocheze accesul Republicii Moldova la asistența externă. Iar insinuările șefului statului sunt ieftine invenții propagandistice.

O: În contextul subiectului legat de integrare europeană a Republicii Moldova, acum câteva zile, preşedintele fracţiunii PAS, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la de la Publika TV, a declarat că Blocul „ACUM” şi Partidul Democrat din Moldova au început să întreprindă primii paşi pentru o eventuală colaborare în Parlament. Potrivit lui, acest lucru este necesar pentru a consolida eforturile în susţinerea cursului european al ţării. Ceea ce am văzut ulterior a fost un adevărat scandal legat de semnarea/nesemnarea unei declaraţii comune privind ireversibilitatea parcursului european al ţării noastre. În acest context, veți semna sau nu această declarație?

A.N.: Pentru Platforma DA relațiile cu UE sunt prea importante și nu reprezintă, în nici un caz, un subiect pe care să-l exploatăm într-un mod politicianist și în interese înguste de imagine sau PR. Din acest motiv, regretăm scandalul legat de declarația cu privire la ireversibilitatea parcursului european al Moldovei.

Oamenii politici serioși fac public o declarație doar după ce o discută, o negociază și ajung la un numitor comun, iar ulterior o prezintă cetățenilor. În caz contrar, atunci când fiecare partid aleargă cu versiunea sa de declarație și acuză cealalată parte, este creată o imagine de circ politic în fața cetățenilor. Se compromite în acest fel un subiect atât de important cum este integrarea europeană, obiectiv esențial al Platformei DA, iar clasa politică arătă prost în fața alegătorilor, dar și a partenerilor externi.

Platforma DA a militat, muncit, luptat în stradă și întotdeauna este gata să susțină orice inițiativă care în mod real poate apropia Republica Moldova de UE.

O.: Cum vedeți colaborarea dintre PSRM și PDM?

A.N.: La 9 luni de la fuga lui Plahotniuc din Moldova, asistăm la o nouă apropiere dintre PSRM și o bună parte a deputaților PDM, sub coordonarea lui Igor Dodon. Marea problemă a acestei apropieri nu ține de asigurarea unei majorități stabile pentru Guvernul Chicu. Este și normal ca orice Guvern să facă eforturi pentru a-și asigura o majoritate parlamentară stabilă.

Miza principală a apropierii dintre cele două partide este împărțirea sferelor de influență între Igor Dodon și ceea ce a mai rămas din regimul Plahotniuc. Iar un exemplu relevant se referă la continuarea unor proiecte păguboase pentru interesele Republicii Moldova, cum ar fi intenția de a privatiza o întreprindere de stat profitabilă, Metalferos, și prin aceasta de a ascunde toate hoțiile comise de-a lungul anilor. După cum se cunoaște, noul șef al acestei întreprinderi este o persoană apropiată lui Andronache, iar din presă am putut afla că nașul lui Igor Dodon deține funcția de director financiar.

Un alt proiect pe care Dodon și-a luat angajamentul de a-l continua este legat de Arena Chișinău, una din cele mai mari escrocherii moștenite de la Plahotniuc. Anume prin aceasta se explică intenția lui Dodon de a vinde cele 59 de hectare de teren aferent Arenei și acoperirea datoriei create de Plahotniuc din banii încasați. Astfel, se pune la cale vinderea, dar de fapt cedarea celor 59 de ha, care valorează milioane de euro în detrimentul statului.

O altă mostră de continuare a proiectelor lui Plahotniuc a fost sugerată chiar de către Primul ministru Ion Chicu, care a dat de înțeles că ar trebui de reluat proiectul legat de ”cetățenie prin investiții”.

Din nefericire, vedem că și la subiectul reîntoarcerii Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului, se atestă o pasivitate a Guvernului.

Toate aceste exemple ne arată adevărata miză a acestei colaborări, iar Dodon confirmă că anume el este adevăratul moștenitor politic al proiectelor lui Plahotniuc.

O.: Domnule Năstase, aș vrea să vă întreb despre un recent scandal generat de către unele declarații ale Ministrului de Externe și al Integrării Europene, Aurel Ciocoi, legat de rolul Rusiei în conflictul militar din 1992. În rezultatul acelei declarații, Platforma DA a înaintat o moțiune simplă asupra politicii și activității Ministerului de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Cum credeți, ce impact ar putea avea acest scandal?

A.N.: Asemenea scandaluri legate de declarațiile unor miniștri de Externe, sau unele luări de poziții mai provocatoare a ministrului Apărării, din păcate, afectează imaginea și credibilitatea Republicii Moldova. În plus, asemenea declarații au generat și o tensionare a situației pe plan intern, aici mă refer la reacția veteranilor a conflictului militar de pe Nistru. Or dacă tot vorbesc despre o politică externă echilibrată, atunci și declarațiile miniștrilor de Externe ar trebui să fie echilibrate, chibzuite. În orice caz, să corespundă intereselor naționale și nu străine. Sper că acest scandal va contribui, ca pe viitor, șefii diplomației să demonstreze mai multă precauție și înțelepciune.

O. Vă mulțumim.

Mihaela Rotari

Share