Chinezii invitați să examineze oportunităţile de investiţii în sectorul agroalimentar din RM

Chinezii invitați să examineze oportunităţile de investiţii în sectorul agroalimentar din RM

La 30 aprilie, Ministrul Ion Sula, a avut o întrevedere, la sediul ministerului, cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E.S. Tong Mingtao.

Cu această ocazie, oficialii au apreciat gradul avansat al relaţiilor între cele două ţări.  E.S. Tong Mingtao, a menţionat că, Republica Moldova este un partener foarte important în regiunea Europei de Est, de aceea, urmează a consolida  raportul bilateral, prin eforturi comune, existînd  un potenţial considerabil, neexplorat deocamdată de ambele ţări.

Referindu-se  nemijlocit  la colaborarea pe dimensiunea agriculturii, interlocutorii au făcut o trecere în revistă a stadiului actual  al  cooperării în domeniu,  precum şi a rezultatelor vizitei recente a  experților Ministerului chinez al  Agriculturii în vederea  implementării unui proiect în domeniul biogazului, cu susținerea Guvernului Republicii Populare Chineze.

Ministrul a  accentuat asupra importanţei intensificării relaţiilor comercial economice, promovării exporturilor de produse  agroalimentare moldovenești pe piața chineză, dezvoltării rețelei de desfacere și asigurării  pieței cu producție vinicolă  de calitate. În acest sens, a fost subliniat interesul pentru stabilirea unor parteneri de lungă durată în  sectorul vitivinicol.

De asemenea, au fost specificate viitoarele domenii de cooperare: cercetare şi inovare în agricultură;  preluarea tehnologiilor moderne de  producere a  legumelor, fructelor, cerealelor, materialului semincer şi materialului săditor pomicol;  pomicultura şi  horticultura;  schimbul  de experienţă în domeniul siguranței alimentare şi asigurării calităţii produselor agroalimentare.

Ambasadorul a asigurat de disponibilitatea Misiunii pe care o conduce de a contribui la promovarea imaginii Republicii Moldova în China, la încurajarea investiţiilor chineze în Moldova, precum şi de a acorda suportul în promovarea  pe piaţa chineză a mai multor produse agroalimentare moldoveneşti,  inclusiv a vinului, deja cunoscut şi apreciat  în ţara Sa.

În acelaşi timp,  E.S. a vorbit despre  experienţa chineză avansată în construcţia serelor(de la cele mai simple pînă la cele de ultimă generaţie, complet automatizate), precum şi în domeniul utilizării biogazului. În aceste domenii ar putea fi implementate noi proiecte comune.

Partea chineză a fost invitată să examineze oportunităţile de investiţii în  sectoare precum: crearea  fermelor de bovine de lapte; promovarea şi implementarea proiectelor investiționale ce ţin de dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici din mediul rural; dezvoltarea infrastructurii post-recoltare prin crearea/renovarea unor întreprinderi de procesare a fructelor şi legumelor din mediul rural ş.a.

4 1 (1) 2 (1) 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihaela Rotari 

 

Share