Carnetele de muncă ar putea fi digitalizate. Vezi detalii!

Carnetele de muncă ar putea fi digitalizate. Vezi detalii!

Carnetele de muncă ar putea fi digitalizate. subiectul a fost discutat pe 15 octombrie 2015,  de Echipa Economică Germană, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei și Camera Americană de Comerț din Moldova, care au lansat consultări publice în vederea reformei de modernizare a sistemului de evidență a activității de muncă, cu participarea instituțiilor guvernamentale, sindicatelor și patronatelor, precum și a mediului de afaceri din țară.

Consultările publice au demarat prin prezentarea raportului „Modernizarea sistemului de evidență a activității de muncă a salariaților în Moldova”, dezvoltat de către Echipa Economică Germană (GET Moldova), la solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care reprezintă  un concept de evidență a activității de muncă a salariaților, axat în mod substanțial pe modalitățile de înlocuire a carnetelor de muncă printr-un sistem modern de înregistrare a muncii.

 „În baza recomandărilor experților economici, ne-am propus să identificăm o alternativă eficientă vechilor cărți de muncă, fiind  un sistem modern de evidență a muncii”, a subliniat Jörg Radeke, Manager de proiect, Echipa Economică Germană.

În acest context, viceministrul muncii protecţiei sociale şi familiei, Iurie Crăciuneac a menţionat: „Elaborarea Concepției este abia un prim pas în realizarea obiectivului pe care ni l-am propus – Concepția urmează să servească drept punct de reper pentru abordarea subiectului privind digitalizarea carnetelor de muncă la nivel de Guvern și adoptarea ulterioară a deciziilor de rigoare.”

În cadrul mesei rotunde, participanții s-au focusat pe evaluarea cerințelor privind evidența activității de muncă, în special a carnetelor de muncă, precum și pe recomandările parvenite pentru modernizarea sistemului de înregistrare și evidență a activității de muncă a salariaților. Astfel, scopul consultărilor publice este orientat și spre discutarea conceptului  reformei de modernizare a sistemului de evidență a activității de muncă, punându-se accentul pe discutarea viziunii/poziției delegaților din instituțiile guvernamentale, sectorului privat, precum și reprezentanții angajatorilor și angajaților.

„Conceptul carnetului de muncă, în formula care este astăzi, reprezintă un procedeu costisitor, ineficient și învechit. Salutăm inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale de a moderniza sistemul de evidență a muncii, evident că suntem mereu susținătorii reformelor în beneficiul mediului de business și a cetățenilor”, a evidențiat Mila Mălairău, director executiv, AmCham Moldova.

 

Doina Secrieru

 

Share