Boris Gîlca – la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului de Mobilitate RM –  UE

Boris Gîlca – la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului de Mobilitate RM –  UE

Viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Boris Gîlca, a participat la cea de-a 8-a reuniune la nivel înalt a  Platformei de Cooperare Parteneriatului de Mobilitate R. Moldova – UE, care a avut loc la data de 25 noiembrie curent, la Bruxelles, anunță MMPSF.

Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Cujbă, iar cea a Uniunii Europene de directorul pentru Afaceri Generale în cadrul Directoratului pentru Migrație și Afaceri Interne, Comisia Europeană, Marta Cygan. Evenimentul a reunit experți din partea statelor membre ale UE, reprezentanţii Fundaţiei Europene pentru Instruire, FRONTEX și OIM alături de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroului Migrație și Azil și Biroului de Relații cu Diaspora din Republica Moldova.

La reuniune, viceministrul Gîlca a prezentat cele mai recente evoluții privind punerea în aplicare a cadrului legislativ și consolidarea capacităților instituționale ce țin de revizuirea legislației în domeniul muncii, migrației și traficului de ființe umane, precum și serviciile disponibile la nivel local, în domeniile asistenței și protecției sociale etc. Scopul acestor acțiuni constau în transpunerea în legislația națională a prevederilor Acordului de Asociere care la moment nu se regăsesc în legislația și practica națională.

De exemplu, cu suportul proiectului ”Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante” implementat de UN Women în Moldova, MMPSF a elaborat un Ghid al serviciilor prestate la nivel local. Acest Ghid reprezintă o cartografiere a serviciilor disponibile la nivel local, în domeniile asistenței și protecției sociale, angajării în câmpul muncii, antreprenoriat, agricultură cât și a serviciilor funciare și cadastrale în funcție de etapa de migrație: pre-migrare, migrare și/ sau post-migrare.

Cele mai importante rezultate atinse în prezent sunt: transparența și îmbunătățirea funcționalității pieții muncii, migrația legală a forţei de muncă între R. Moldova şi statele membre ale UE este mai accesibilă şi cetăţenii cunosc acest lucru, Asociaţiile diasporei sunt mai bine organizate și atractive în procesul de integrare a moldovenilor în statele membre UE, iar capacitatea ANOFM a fost întărită în vederea informării cetățenilor privind reintegrarea persoanelor reîntoarse şi furnizarea potenţialilor migranți privind modalitățile de angajare legală la muncă peste hotare.

 O altă acțiune reușită prezentată la reuniune a fost platforma electronică www.e-angajare.md, elaborată în cadrul aceluiași proiect. Datorită acesteia a fost posibilă organizarea periodică a târgurilor locurilor de muncă on-line în scopul informării, în primul rând, a cetățenilor  aflaţi peste hotare, dar şi a celor din ţară. La aceste târguri on-line, au participat în total 538 angajatori, care au prezentat 6440 locuri vacante, platforma  a fost accesată de 29930 ori și au fost efectuate 1206 aplicări a CV-lui.

“Prioritar pentru Republica Moldova este crearea posibilităților de angajare legală a cetățenilor Republicii Moldova peste hotare, eventual prin implementarea Acordurilor Bilaterale cu statele de destinație, la fel negocierea și semnarea Acordurilor de Securitate Socială cu toate țările UE” a declarat viceministrul Boris Gîlca.

Pe parcursul perioadei de raportare au avut loc, de asemenea, două runde de consultări pe marginea Propunerilor de Acord între Guvernul Republicii Franceze și Guvernul Republicii Moldova privind mobilitatea tinerilor.

În cadrul reuniunii s-au discutat rezultatele Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, noua abordare a migrației și mobilității propusă  în cadrul Comunicării comune a Înaltului Reprezentant al UE şi a Comisiei Europene referitoare la revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, precum şi au fost examinate noi iniţiative de viitor.

Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai statelor membre ale UE au apreciat efortul și dinamica pozitivă de implementare a proiectelor și inițiativelor realizate în domeniul migrației legale și consolidării relaţiilor cu diaspora, prevenirii și combaterii migrației iregulare, facilitării mobilității circulare și valorificării migrației în politicile de dezvoltare a țării. Partenerii europeni au încurajat Republica Moldova să  împărtășească această experiența cu celelalte țări care implementează Parteneriatul de Mobilitate, exprimând disponibilitatea de a acorda sprijin pentru aplicarea în practică a inițiativelor și proiectelor în domeniu, inclusiv prin noile instrumente financiare ale Comisiei Europene.

 

 

Mihaela Rotari

Share