Recomandarea salvatorilor: Evitați deplasările cu mijloacele de transport în sudul şi centrul ţării

Recomandarea salvatorilor: Evitați deplasările cu mijloacele de transport în sudul şi centrul ţării

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale atenţionează populaţia să evite deplasările cu mijloacele de transport în sudul şi centrul ţării, în perioada 06 – 07 ianuarie. Atenţionările salvatorilor vin în contextul avertizării Serviciului Hidrometeorologic de Stat cod galben de  condiţii meteo nefavorabile.

Potrivit unui comunicat de presă, conform metrologilor în perioada indicată  vor cădea precipitaţii puternice  sub formă de zăpadă şi lapoviţă, în raioanele centrale şi de sud.

În ziua de 7 ianuarie 2016 vântul va prezenta intensificări în rafale de până la 15 -20 m/s, viscolind şi troienind zăpadă. În acest context, Serviciul Situaţii Excepţionale îndeamnă conducătorii auto să iasă în trafic doar cu pneuri de iarnă, iar în portbagajul maşinii să păstreze nisip şi lopată. Mai mult salvatorii îndemnă şoferii să menţină bateria telefonului mobil încărcată pentru a putea suna într-o situaţie de risc serviciilor de urgenţă. Pompierii atenţionează persoanele să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor şi să nu supraîncălzească sobele, de asemenea oamenii sunt rugaţi să nu suprasolicite aparatele electrice conectate la curent. Mai mult, salvatorii avertizează asupra riscului de prăbuşire sub gheaţa subţire a bazinelor acvatice a cărei grosime este mai mică de 8 cm. Pescuitul la copcă, dar şi mersul pe ea reprezintă un pericol pentru viaţă. În caz de situaţii de risc oamenii pot cere ajutor apelând serviciul 901.

Mihaela Rotari

Share