Nivelul de pregătire a gospodăriei rutiere pentru iarna 2016
Managerul-șef interimar al ÎS Administrația de Stat a Drumurilor Veaceslav Teleman a prezentat o notă informativă cu privire la pregătirea gospodăriei rutiere pentru activitate în perioada de iarnă 2016. Informația reflectă starea de lucruri la data de 6 ianuarie curent, potrivit serviciului de presă al MTID.
Potrivit datelor prezentate de Veaceslav Teleman, activităţile de administrare şi întreţinere a drumurilor sunt efectuate prin intermediul a 14 întreprinderi rutiere de exploatare a drumurilor S.A.„Drumuri”.
În acest scop Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor” a încheiat cu întreprinderile menţionate contracte de antrepriză pentru efectuarea lucrărilor rutiere.
În scopul menţinerii stării de viabilitate a reţelei de drumuri au fost întreprinse măsuri de pregătire a drumurilor şi întreprinderilor rutiere pentru activitate în sezonul de iarnă an. 2015-2016.
Pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuirea materialului antiderapant pe drumurile publice sunt antrenate maşini şi utilaje rutiere în număr de 483 unităţi, inclusiv:
– autogredere – 105,
– buldozere cu şenile – 39,
– tractoare pe pneuri cu lame – 90,
– freze de zăpadă – 18,
– distribuitoare auto –132,
– încărcătoare – 53,
– excavatoare – 46.
Nivelul de pregătire a acestora este de 92%.
Totodată, pentru sporirea eficienţei lucrărilor de întreţinere de iarnă pe drumurile publice, S.A. „Drumuri” au încheiat contracte directe cu agenţii economici din teritoriu pentru utilizarea suplimentară a tehnicii de deszăpezire (după necesitate).
Pentru monitorizarea utilizării tehnicii rutiere la executarea lucrărilor de întreţinere de iarnă 165 de utilaje al S.A. „Drumuri” sunt dotate cu sisteme de monitorizare prin satelit (GPS).
Pentru combaterea lunecuşului pe drumurile publice în sezonul de iarnă 2015-2016 sunt necesare 78,9 mii tone material antiderapant. La momentul actual în stocuri la S.A. „Drumuri” sunt 54,8 mii tone material antiderapant.
Pentru păstrarea materialului antiderapant S.A.„Drumuri” dispun de 39 depozite acoperite, dintre care 26 depozite pentru păstrarea sării tehnice și 13 depozite pentru păstrarea materialului antiderapant.
Totodată pe drumurile naţionale şi locale au fost determinate sectoarele de drum supuse întroienirii şi se preconizează instalarea a 43,3 km parazăpezi, inclusiv 29,5 km – drumuri naţionale şi 13,8 km – drumuri locale. Actualmente au început lucrările de instalare.
De asemenea, sunt instalate 40 camere video pentru monitorizarea şi vizualizarea stării condiţiilor de circulaţie pe timp de iarnă.
La sectoarele dificile de drum cu declivităţi majore (10-13%) precum:
– M1 Chişinău-Leuşeni-frontiera cu România, km 64 (s.Cristeşti)
– M2 Chişinău-Soroca-frontiera cu Ucraina, km 33-34 (s.Peresecina);
– R1 Chişinău-Ungheni-Sculeni-frontiera cu România, km 79-80 (s.Corneşti);
– R3 Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabeasca, km 27 (s.Fundul Galbenei);
– R8 Otaci-Edineţ, km 0-2 (or.Otaci.);
– R30 Anenii-Noi-Căuşeni-Ştefan Vodă-frontiera cu Ucraina, km 19-20 (s.Troiţa Nouă) ș.a.
vor fi organizate după necesitate posturi de remorcare a unităţilor de transport de tonaj mare, care se confruntă cu greutăţi la depăşirea sectoarelor dificile menţionate.
Administrația de stat a drumurilor relatează că, în conlucrare cu Inspectoratul de Patrulare al MAI vor fi întreprinse măsuri pentru a nu admite blocarea drumurilor de către mijloacele de transport, care nu sunt pregătite corespunzător pentru circulaţia pe timp de iarnă.
Doina Secrieru