Directorul BRI: Zilele Scrisului şi Culturii Slave contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural
Comunitatea slavă din întreaga lume îi venerează în aceste zile pe fondatorii alfabetului chirilic Sfinţii Chiril şi Metodiu, sărbătoare ce îşi găseşte rezonanţă de 26 de ani şi în Republica Moldova. Despre aceasta anunță Biroul Relații Interetnice.
Ediţia din acest an a Zilelor Scrisului şi Culturii Slave a fost inaugurată ieri, în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din capitală, unde s-au adunat ruşi, belaruşi, ucraineni, bulgari ş.a. minorităţi etnice.
În cadrul festivităţii solemne, directorul general al Biroului Relaţii Interetnice Oleg Babenco a menţionat că Zilele Scrisului şi Culturii Slave, una dintre cele mai vechi tradiţii culturale a popoarelor slave, contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural şi menţinerea relaţiilor de prietenie dintre reprezentanţii diferitelor naţionalităţi care locuiesc pe teritoriul R. Moldova. „Coloritul slav al Moldovei s-a constituit de-a lungul anilor prin talentul si efortul multor oameni, care şi-au adus aportul la îmbogăţirea spirituală a plaiului nostru, pe tot parcursul istoriei. Ucraineni, ruși, bulgari, belarușii alcătuiesc aproape o treime din populația țării, şi-au cîștigat respectul și sînt cetăţeni cu drepturi depline ai Republicii Moldova”, a subliniat Oleg Babenco.
Festivitatea a fost onorată de prezenţa Preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, care a remarcat că rolul culturii slave în ţara noastră este destul de mare. „Sărbătoarea „Zilelor scrisului și culturii slave” are deja o frumoasă tradiție. Acest lucru arată că societatea noastră este matură, iar această maturitate provine din faptul că în Republica Moldova conviețuiesc culturi atît de diferite. Trebuie să păstrăm și în continuare, în anii ce vor urma, această zestre a societății noastre. Să luăm tot ce este mai bun din acest specific care ne face mai bogați cultural, mai împliniți”, a afirmat Marian Lupu.
La eveniment au participat oaspeţi de onoare, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău: James Pettit, Ambasadorul SUA, Farit Muhametşin, Ambasadorul Federaţiei Ruse, Mátyás Szilágyi, Ambasadorul Ungariei, deputaţi, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai organizaţiilor etnoculturale.
În cadrul ceremoniei solemne, pentru rezultate marcante şi merite deosebite în promovarea şi realizarea politicii statului în domeniul relaţiilor interetnice, BRI a acordat diplome celor mai activi lideri ai organizaţiilor etnoculturale slave.
După festivitatea solemnă a urmat un concert de excepţie susţinut de artişti consacraţi, precum Ion Suruceanu, Nelly Ciobanu, Lilia Şolomei, Elena Ter şi ansamblul de dansuri sportive „Codreanca”, precum şi colective de cîntece şi dansuri ce reprezintă organizaţiile etnoculturale slave. În cele două ore cît a durat spectacolul, sala a fost cuprinsă de o multitudine de culori etnice, prezentată de copii şi tineri, ce reprezintă viitorul Moldovei polietnice, exprimată prin prisma culturii, portului popular şi tradiţiilor specifice.
Menţionăm că, în aceste zile, în țară se desfăşoară mai multe acţiuni culturale, consacrate sărbătorii: festivaluri, serbări populare, concerte, spectacole literar-muzicale, expoziţii de pictură şi artizanat, lansări de carte, mese rotunde, concursuri etc.
Zilele Scrisului şi Culturii Slave au luat naştere în Bulgaria, ca o sărbătoare naţională religioasă, iar dincolo de hotarele ei aceasta a fost sărbătorită pentru prima dată în 1863 în satele bulgăreşti de pe teritoriul ţării noastre.
Doina Secrieru