Cercetătorii români au inventat hrana viitorului, valabilă 50 de ani
Mai mulți profesori ai Universității Politehnică din Timișoara lucrează la o rețetă pentru hrana viitorului, respectiv fructe și legume conservate prin criogenare.
Produsele astfel obținute își păstrează toate proprietățile și pot fi consumate chiar și după 50 de ani. În plus, constituie o rezervă bună în cazul unui dezastru natural, spun cercetătorii.
Acum, reprezentanții universității se gândesc să obțină fonduri europene și să producă în cantități industriale astfel de alimente.
Rețeta profesorilor timișoreni face ca fructele și legumele conservate să fie identice cu cele pe care le mănâncă astronauții, în spațiu.
În ceea ce privește procesul de conservare, mai întâi, fructele sunt înghețate la o temperatură de -55 de grade. Imediat începe faza a doua a procesului, de liofilizare, prin care apa deja înghețată din fructe este transformată din stare solidă, în stare gazoasă.
„Se scoate câte o alveola, introducem alimentul, îl punem în aparat și îi dăm drumul la vid, pentru a scoate aerul, și așa începe înghețarea foarte rapidă, pe particole foarte mici, îngheață în câteva secunde”, a explicat unul dintre cercetătorii implicați în proiect, citați de stirileprotv.ro.
Cum fenomenul conservării este unul reversibil, fructele pot fi consumate atât în stare uscată, cât și rehidratate, dupa ce sunt ținute câteva minute în apă.
Până acum, cercetătorii de la Timișoara au studiat peste 55 de alimente și au ajuns la concluzia că hrana liofilizată își păstrează toate proprietățile chiar și timp de 50 de ani.
„Se păstrează mineralele, vitaminele, considerăm că se poate face un depozit și fiecare comunitate să beneficieze de un depozit și o garanție că își poate asigura alimentele chiar dacă se întâmplă un dezastru, Doamne ferește, un dezastru biologic”, a afirmat Dumitru Mnerie, profesor Universitatea Politehnică Timișoara.