Ziua Mondială de luptă împotriva rabiei – marcată la Chișinău. ANSA și ANSP au organizat numeroase acțiuni!
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au organizat un șir de acțiuni, scopul cărora a fost de a sensibiliza populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a informa asupra modului de prevenire şi a modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot contribui la eliminarea principalelor surse de rabie la nivel național dar și mondial.
În Scuarul Europei, Grădina Publică Ștefan cel Marea și Sfânt din Chișinău, s-au desfășurat mai multe activități, evenimentul fiind marcat printr-un flashmob, de către studenții Facultății de medicină veterinară a Universității Agrare de Stat.
La standul informativ, savanții și specialiștii de la ANSA și ANSP au venit cu informații referitoare la lupta contra rabiei, situația actuală, acțiuni preconizate pentru prevenirea bolii. Totodată, ANSP a desfășurat un master class „Cum procedăm corect în cazul în care am fost mușcați de un animal”. De cealaltă parte, specialiștii ANSA au repartizat mai multe materiale informative despre riscurile și combaterea rabiei.
Deținătorii de animale, prezenți la eveniment, au fost informați de către medicii veterinari despre necesitatea respectării unor reguli de întreținere a animalelor, la fața locului fiind aplicate și câteva vaccinări contra rabiei la câini.
De menționat că, pe parcursul zilei, animalele au fost vaccinate gratuit și la câteva clinici veterinare din capitală și suburbii.
Amintim, că rabia este o infecție mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae), care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat. Mai puţin obişnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută şi, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.
Cu toate că vaccinarea antirabică şi programele de control al animalelor, alături de tratamente adecvate şi aplicate cât mai precoce persoanelor care au fost muşcate au redus considerabil numărul de cazuri umane de rabie. Totuşi, la nivel mondial, aproximativ 59.000 de oameni mor anual (în medie o persoană la fiecare 10 minute, 40% din cei mușcați de un animal bolnav sunt copii sub 15 ani), ceea ce menţine rabia ca principală zoonoză la nivel mondial.
Pentru prevenirea cazurilor de rabie, populația trebuie să respecte anumite reguli:
- animalele de companie trebuie vaccinate antirabic;
- animalele domestice nu trebuie lăsate să hoinărească şi trebuie supravegheate atunci când sunt libere;
- castrarea sau sterilizarea animalelor de companie le poate scădea tendința de a hoinări;
- să nu lase expuse în exterior resturi menajere, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân;
- copiii să fie învățați să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase;
- un animal sălbatic trebuie supravegheate de la distanță şi nu trebuie să se apropie de el deoarece adesea animalele bolnave de rabie pot devein extrem de blânde și chiar plăpânde;
În cazul în care ați fost mușcat de un animal trebuie să:
- curățați temeinic rana cu multă apă și săpun pentru a reduce riscul unei infecții;
- vă adresați imediat la mediul de familie pentru a se stabiliși aplica un tratament corespunzător;
- informați și subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Cristina Pendea