ENEMO va detașa observatori la alegerile din 20 octombrie

ENEMO va detașa observatori la alegerile din 20 octombrie

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor din Moldova ENEMO a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că va monitoriza alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

După cum informează OFICIAL, potrivit lor, este a treia misiune internațională în RM.

Șeful misiunii, Dritan Taulla, a menționat că, misiunea își propune să îmbunătățească transparența procesului electoral și să evalueze integritatea și contabilitatea acestora cu cele mai bune standarde internaționale.

„Misiunea va monitoriza, va evalua și raporta principalele constatări legate de respectarea mediului politic și electoral general, precum și respectarea drepturilor  de a alege și de a candida la alegeri, conduita programelor de gestionare a alegerilor, agitația, egalitatea de gen, procesele de votare și numărare, soluționarea litigiilor electorale și alte aspecte cruciale ale procesului. ENEMO operează în conformitate cu standardele internaționale de observare a alegerilor. Toți observatorii au semnat Codul de conduită pentru observatorii internaționali. Vom detașa observatorii noștri pentru a contribui la un proces electoral mai transparent în Moldova”, a precizat șeful Misiunii.

La rândul său, șeful adjunct al Misiunii, Pierre Peytier, a spus că, au fost detașați 8 observatori pe termen lung și o echipă de bază formată din 5 membri.

„În următoarele săptămâni, ne vom întâlni cu diferite părți interesate, relevante, autorități de stat, partide politice, candidați, societate civilă, mass-media, precum și comunitatea internațională. Vom face asta cu scopul de a primi o imagine mai cuprinzătoare a întregului proces. Intenționăm să prezentăm rapoarte interimare și preliminare. Toate rapoartele se vor baza pe dovezile și constatările observatorilor din teren. Raportul final cu recomandările concrete pentru eventuale îmbunătățiri în domeniul alegerilor și va fi emis și prezentăm după alegeri”, a mai spus șeful adjunct al Misiunii.

Andriana Cheptine

Share