(Studiu) Fiecare al cincilea cititor consideră că personajele din cărți sunt reale

(Studiu) Fiecare al cincilea cititor consideră că personajele din cărți sunt reale

Cercetătorii britanici de la Universitatea Durham au efectuat un sondaj printre 1500 de cititori în 2017. 19% dintre aceștia au confirmat că ficțiunea devine realitate pentru ei. Personajele inventate trăiesc dincolo de coperta cărții, le influențează gândurile și chiar le vorbește. Unii au povestit că aud vocea personajului și-și imaginează cum acesta ar fi reacționat în situațiile obișnuite din timpul zilei.

Acest sondaj nu este unicul de acest fel. În 2014, în cadrul festivalului internațional de carte din Edinburgh în colaborare cu The Guardian, a fost inițiat un studiu similar. Atunci 48% dintre respondeți au povestit despre stările senzoriale și vizuale care apar în timp ce citesc. Alții simțeau și mirosuri, dacă erau descrise amănunțit în carte.

Unul dintre inițiatorii acestui studiu din 2014, scriitorul și psihologul Charles Fernyhough, își aduce aminte că le-a cerut cititorilor să descrie amănunțit stările lor emoționale. Bunăoară, mulți dintre respondeți au mărturisit că personajele fictive continuă să trăiască alături de ei, chiar și după ce au terminat romanul. Fernyhough a numit acest fenomen experiential crossing (n.r. încrucișare empirică).

Acest termen ilustrează cel mai larg spectru de sentimente al cititorului, pornind de la vocea din cap atribuită personajului și până la afectul prezenței acestui personaj. Unul din respondenți, citind la acel moment romanul Virginiei Woolf, Doamna Dalloway, a spus că a fost în stare să audă vocea eroinei și chiar să și-o imagineze în carne și oase în timp ce intra la Starbucks să-și cumpere o cafea.

De cele mai multe ori, experiența cititorului se încrucișează cu experiența din carte și atunci personajele pot să arate întocmai precum niște cunoscuți sau poate niște trecători pe care i-ai zărit întâmplător. Dar se poate întâmpla și invers. Personajele din carte pot fi mai puternice și atunci cititorul vede lumea din prisma protagonistului.

Niciun film nu vă poate oferi senzațiile de acest fel, la fel ca și jocurile computerizate. Doar un roman este capabil să povestească despre dedesubturile psihologiei umane și să vă dezvăluie esența unei alte persoane. Iar acesta este cel mai intim lucru din lume, spune Charles Fernyhough.

sursa: haibun.md

Share