(INTERVIU) Mihai Olărescu: Fără atragerea și fără susținerea tinerilor nu vom reuși nimic

(INTERVIU) Mihai Olărescu: Fără atragerea și fără susținerea tinerilor nu vom reuși nimic

Interviu cu ex-preşedintele raionului Cimişlia, Mihai Olărescu

 Dle Olărescu, în 2017 aţi demisionat din funcţia de preşedinte al raionului Cimişlia, pe care aţi deţinut-o circa doi ani şi jumătate. Care din acţiunile întreprinse în această funcţie le consideraţi mai importante?    

Acţiuni importante au fost mai multe, dar mă mândresc în special cu proiectele sociale şi de infrastructură, pe care le-am implementat sau le-am demarat. Spre exemplu, o bună tradiţie, lansată acum doi ani, a devenit donarea de ochelari tuturor persoanelor din raion, care au nevoie de o nouă pereche de ochelari, precum şi dotarea cu utilaj şi mobilier a Spitalului Raional (SR), graţie unor relaţii strânse cu mai multe organizaţii internaţionale. De asemenea, am sprijinit construcţia şi reabilitarea mai multor centre de sănătate din raion. Astfel, a fost reparată capital secţia de Reabilitare şi Îngrijiri Paliative din cadrul SR, a fost finisată construcţia Centrului de Sănătate (CS) din satul Marienfeld, fiind lansată în paralel şi construcţia unui CS în satul Mihailovca etc.

Ştim că, la început de mandat, aţi fixat o prioritate destul de ambiţioasă: atragerea tinerilor specialişti în raion. Aţi reuşit să avansaţi în acest sens?

Nu doar am declarat această prioritate, ci şi am mers consecvent pe realizarea ei. Astfel, a fost iniţiat şi aplicat proiectul prin Unitatea de Implementare a proiectului de construcţie a locuinţelor pentru păturile socialmente-vulnerabile II, finanţat de către BCE, reparat capital un bloc cu 46 de apartamente, în care vor locui specialişti tineri din sfera bugetară. Sper ca succesorii mei să continue activităţile în această direcţie, deoarece fără atragerea şi fără susţinerea tinerilor, nu vom reuşi nimic.

Ştim că, pe durata mandatului Dvs., o atenţie deosebită aţi acordat condiţiilor de muncă a angajaţilor structurilor de forţă şi din domeniul situaţii excepţionale…

Da, şi aceasta a fost o prioritate a echipei pe care am condus-o şi mă bucur că am reuşit să intervenim şi să facem multe lucruri bune în direcţia dată. Astfel, Inspectoratul de Poliţie din Cimişlia a beneficiat de o susţinere deosebită în cadrul lucrărilor de reparaţie a mai multor blocuri, precum şi în dotarea acestuia cu echipamente necesare în desfăşurarea activităţilor operative. Un alt proiect, în valoare de peste 500 000 de dolari, valorificat în comun cu Ambasada SUA la Chişinău şi cu Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, ţine de construcţia unei noi Unităţi de Pompieri şi Salvatori. La construcţia acesteia a contribuit financiar şi Consiliul Raional. Totodată, unitatea a fost dotată cu mobilier şi echipament de oficiu, iar, începând cu anul 2018, urmează a fi lansat şi serviciul SMURD.

Ce rezultate pot fi menţionate în contextul susţinerii domeniului educaţiei, care e unul important pentru societatea noastră? 

Aveţi dreptate – e un domeniu extrem de important şi mă bucur că, graţie obţinerii unui grant în valoare de 4,4 milioane de lei, este asigurată incluziunea socială a elevilor în cadrul şcolilor de circumscripţie din satele Lipoveni şi Gradişte. De asemenea, s-a reuşit atragerea de investiţii în valoare de 700 000 de dolari pentru renovarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia.

Investiţiile Consiliului raional în domeniul educaţiei, în ultimii doi ani, au depăşit suma de 20 milioane de lei. Pe lângă trei microbuze şcolare, donate de către Guvernul României, am mai achiziţionat altele două, pentru a asigura deplasarea elevilor la instituţiile de învăţământ de circumscripţie.

De asemenea, aş mai menţiona în context că, graţie unei bune colaborări cu autorităţile publice centrale şi cu mai mulţi investitori, s-a reuşit renovarea infrastructurii şcolare, formarea profesională şi susţinerea celor mai buni elevi prin intermediul deplasărilor în taberele din ţară şi din afară. Au fost asigurate practic toate instituţiile de învăţământ cu săli sportive, cantine şi obiecte sanitare, dotate la standarde europene.

Unii experţi, care monitorizează situaţia legată de regiuni au remarcat că v-aţi manifestat destul de activ şi în planul stabilirii relaţiilor de colaborare externe. Despre ce este vorba?

Mă bucur că eforturile noastre în această direcţie sunt observate. Noi, într-adevăr am pus bazele unor colaborări frumoase cu mai multe regiuni din Letonia, România şi China. De asemenea, am reuşit să convingem un agent economic din afara ţării să investească în oraşul Cimişlia şi să creeze circa 300 de locuri de muncă. Avem şi alte exemple bune în acest sens, dar ceea ce contează este ca aceste colaborări să aibă continuitate, pentru că în baza lor pot fi făcute multe lucruri bune şi utile pentru oameni.

În ce măsură aţi reuşit să susţineţi agenţii economici din Cimişlia, dezvoltarea mediului antreprenorial?

Am susţinut şi am promovat agenţii economici din regiune în cadrul expoziţiilor naţionale şi internaţionale, la care aceştia au avut posibilitatea să-şi expună produsele. De menţionat în context este faptul, că timp de doi ani, agenţii economici din Cimişlia s-au învrednicit de medalia de aur, în cadrul expoziţiei „Fabricat în Moldova”.

Un imbold pentru dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii din regiune a servit şi desfăşurarea concursurilor „Întreprinzătorul anului” şi „Ziua Agricultorului”, în cadrul cărora au fost selectaţi şi premiaţi cei mai inovativi şi de succes agenţi economici.

Ştim, că pentru orice conducător de nivel local o adevărată provocare este starea drumurilor. Ce aţi reuşit din acest punct de vedere?

În decursul a mai bine de doi ani, echipa pe care am condus-o a reuşit să identifice finanţări pentru construcţia a două porţiuni de drumuri regionale. Acestea urmează să asigure o interconexiune rutieră modernă a raioanelor Căuşeni, Cimişlia şi Leova. De asemenea, buna organizare a procesului de luare a deciziilor, a contribuit la urgentarea procesului de construcţie a viitoarei autostrăzi M3, care v-a străbate teritoriul raionului în câţiva ani. Aş mai menţiona, că s-a reuşit asfaltarea mai multor porţiuni de drum în raionul Cimişlia, in valoare de cca. 25 mln. lei.

Care proiecte implementate de către echipa Dvs., în afara celor menţionate, le consideraţi importante? 

Dacă enumăr succint, aş menţiona: susţinerea veteranilor de război din raion şi a familiilor acestora (ei au beneficiat cu regularitate de ajutoare materiale, oferite de către Consiliu); reconstrucţia monumentului în memoria ostaşilor, care au luptat în războiul din Afganistan; inaugurarea monumentului în memoria ostaşilor români, căzuţi în Primul Război Mondial; Edificarea „Complexului – Muzeul de Istorie si Etnografie”; „Gala raională a tinerilor”, organizată anual; susţinerea sportivilor care au participat la competiţiile naţionale şi internaţionale; implementarea unui proiect de management al deşeurilor la nivel raional; înregistrarea oficială si organizarea „Festivalului Strugurelui”, drept un brand al raionului Cimişlia; proiectul de iluminat stradal cu becuri de tip LED în mai multe localităţi din raion; desfăşurarea primei etape a rally-ului de la Cimişlia şi multe altele. Dar toate acestea au fost posibile şi graţie susţinerii echipei pe care am condus-o, fapt pentru care îi mulţumesc şi pe această cale.

Aţi reuşit multe lucruri frumoase şi aţi dovedit că de tineri ca Dvs. politica are nevoie? Ce planuri legate de politică aveţi?

M-am retras în afaceri, în domeniul privat şi toată atenţia mea este acum concentrată pe activităţile, ce reies din noile mele obligaţiuni. La ora actuală nu am careva planuri legate de politică, dar pe viitor – cine ştie…

Almanah Politic 2017

Share