Restaurante, cafenele, săli de ceremonii, baruri – inspectate toată vara de ANSA

Restaurante, cafenele, săli de ceremonii, baruri – inspectate toată vara de ANSA

În perioada estivală, inspectorii din cadrul aparatului central al Agenției, în comun cu Direcțiile Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor, au efectuat controale planificate la unităţile de alimentaţie publică (restaurante, săli festive, cafenea/bar), care prestează servicii în cadrul unor festivități și ceremonii.

În urma controalelor s-au constatat următoarele neconformități:

• utilizarea practicilor comerciale înșelătoare prin includerea adaosului comercial la totalul cheltuielilor activităţii operaţionale a unităţii de alimentaţie publică (se percepe o taxă pentru servicii suplimentare de deservire);

• activitatea unității de alimentație publică cu nerespectarea profilului de activitate (cafenea/bar, de facto deservirea unui număr mai mare de consumatori);

• neasigurarea trasabilității produselor;

• lipsa fișelor tehnologice;

• utilizarea semifabricatelor la prepararea bucatelor cu termenul de valabilitate expirat;

• lipsa marcării la semifabricatele utilizate la prepararea bucatelor;

• lipsa meniului sau întocmirea incorectă a acestuia și, anume, lipsa compoziției, gramajului, informației despre alergeni;

• nerespectarea vecinătății produselor;

• utilizarea mobilierului tehnologic și a ustensilelor nemarcate;

• delimitarea incorectă a spațiului tehnologic;

• activitatea personalului angajat în lipsa controlului medical;

• încălcarea normelor sanitar – veterinare;

• lipsa informației pentru consumatori.

Pentru neconformitățile depistate de către inspectorii Agenției au fost eliberate prescripții de înlăturare a neconformităților cu indicarea termenelor limită. Pentru cele mai grave neconformități, care prezintă pericol eminent pentru sănătatea consumatorului, s-au aplicat măsuri contravenţionale, în baza proceselor-verbale cu privire la contravenție întocmite.

Share