Date oficiale: Câte persoane din R. Moldova au avut efecte adverse după administrarea vaccinurilor

Date oficiale: Câte persoane din R. Moldova au avut efecte adverse după administrarea vaccinurilor

În primele 6 luni ale anului 2022, au fost înregistrate 271 cazuri de reacții adverse suspectate (RA) şi lipsa efectului terapeutic (LE) la medicamente, precum şi cazuri de evenimente adverse post-imunizare. Despre aceasta se spune în raportul de activitate pentru primele 6 luni ale anului al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Conform raportului, din totalul de 271, 60 au fost reacții la vaccine , iar 211 la medicamente. În document nu se face referire la cel de vaccine au fost reacții adverse și cum sau manifestat acestea.

Tot acolo se mai spune că, primul semestru al anului în curs, în cadrul a 10 şedinţe ale Comisiei Medicamentului, au fost aprobate 18 studii clinice (+ 70 amendamente survenite în cadrul studiilor clinice). La moment, în proces de desfăşurare – 92 de studii clinice. Totodată, au fost recepţionate declaraţii de închidere pentru 33 studii clinice şi, în consecinţă, au fost pregătite pentru arhivare şi transferate în arhiva agenţiei 33 dosare de studii clinice.

În raport se mai spune că, în 6 luni ale anului 2022, în R. Moldova au fost autorizate 506 medicamnete, inclusiv 33 prin procedură accelerate.

Share