Premieră în Republica Moldova! Tinerii pasionați de inovații participă la InnoVoter

Premieră în Republica Moldova! Tinerii pasionați de inovații participă la InnoVoter

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că astăzi a fost dat startul primului laborator de creație în domeniul electoral – InnoVoter, ce are loc în cadrul Centrului de Excelență TIC „Tekwill”.

După cum informează Oficial, 30 de tineri pasionați de inovații în domeniul tehnologiilor informaționale participă la eveniment.

„InnoVoter reprezintă o competiție de idei a developerilor și designerilor din Republica Moldova. Timp de trei zile, ei vor lucra în șase echipe și vor crea cele mai faine, simple și atractive metode de a prezenta mersul alegerilor și rezultatele preliminare în timp real, în ziua desfășurării acestora”, se spune într-un comunicat de presă.

Potrivit lor, așa cum în cadrul noului sistem electoral, fiecare alegător va alege nu doar partidul/blocul electoral într-o circumscripției națională, dar vor vota și deputatul în cadrul uneia din cele 51 de circumscripții uninominale create, prezentarea vizuală, în timp real, al mersului votării și, ulterior, a rezultatelor parțiale, devine mai complexă.

„Evenimentul a fost organizat pentru că este nevoie de soluții noi, creative și inovative pentru vizualizarea grafică, în timp real, a datelor din ziua alegerilor. Astfel, CEC, cu suportul partenerilor de la USAID, Ambasada Marii Britanii și a Ambasadei Olandei, și-au propus să colecteze mai multe idei pentru ca aceste soluții să fie găsite, prin intermediul tinerilor profesioniști și entuziaști. Echipa câștigătoare nu doar că va pleca acasă cu un premiu, dar va fi însoțită și de puternicul sentiment că a contribuit la consolidarea proceselor democratice din țara în care trăiesc. În continuare CEC, cu suportul PNUD, va dezvolta idea câștigătoare și o va utiliza în ziua desfășurării alegerilor”, susține Stefan Liller, Reprezentant rezident adjunct al PNUD Moldova.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, este încrezătoare că ”acest eveniment va aduce rezultatele pe care le așteptăm și ne va ajuta în realizarea obiectivului de reflectare în timp real al mersului votării și prezentării rezultatelor votării. În Republica Moldova avem foarte mulți tineri talentați, iar asemenea activitate se desfășoară pentru prima dată la noi în țară. Percepția credibilității alegerilor depinde în mare parte de cît de operativ, deschis de transparent sunt organizate și reflectate alegerile.”

Totodată, cele 6 echipe de tineri vor lucra asupra ideilor lor vineri și sâmbătă, iar duminică, 16 septembrie vor prezenta prototipurile juriului. Trei dintre proiectele participante vor fi câștigătoare și vor primi premii din partea organizatorilor.

„Laboratorul este realizat în cadrul Proiectului EDMITE (Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente), implementat cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii prin Fondul de Bună Guvernare și Ambasadei Olandei prin Programul Matra”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Share