Peste 20 de polițiști de frontieră au participat la un atelier de lucru

Peste 20 de polițiști de frontieră au participat la un atelier de lucru

26 de polițiștii de frontieră au participat la atelierul de lucru privind aplicarea legislației în combaterea și prevenirea fenomenului traficului de ființe umane. Evenimentul a fost organizat de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, cu suportul Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova, în baza proiectului finanțat de către Ambasada SUA în Republica Moldova.

În debutul instruirii șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea a salutat inițierea respectivului proiect menționând importanța implicării și angajamentul pe care îl are un polițist de frontieră față de acest fenomen, iar obiectivul comun pentru diminuarea acestei infracțiuni include o muncă de echipă. ”Apreciem enorm susținerea din partea partenerilor de dezvoltare și transmitem tuturor participanților mult succes. Să dați dovadă de un interes sporit prin schimb de bune practici și informații cu formatorii”, a mai precizat șeful adjunct al Poliției de Frontieră.

Timp de două zile, ofițerii de investigații și de urmărire penală din toate subdiviziunile IGPF au fost instruiți în scopul sporirii cunoștințelor și aptitudinilor practice ale actorilor implicați în actul justiției, familiarizarea cu modul de funcționare a instituțiilor care asigură realizarea celor patru direcții principale menite de a diminua fenomenul TFU: prevenire, protecție, pedepsire și parteneriat.

Activitățile de instruire au derulat cu discuții interactive bazate pe identificarea și evaluarea cazurilor, tehnici speciale de investigare, administrarea și cercetarea probelor, dar și specificarea necesităților și situațiilor de risc pentru victimile traficului de ființe umane.
De asemenea, o atenție aparte s-a atribuit experienței în domeniu vizat și ce ar trebuie ajustat în raport cu ultimele tendințe ale fenomenului TFU, cu provocările pentru organele de drept din țară și cu sarcinile stabilite față de întreaga comunitate antitrafic.

Spre final s-a abordat importanța unei cooperări regionale și internaționale în combaterea infracțiunilor de trafic de ființe umane, în special traficul de copii, cât și rolul OIPC Interpol și OEP Europol în contextul colaborării juridice internaționale a statelor.

Mihaela Rotari 

Share