Persoanele în etate care dețin un buletin de model sovietic pe viață ce trebuie să facă? Reprezentantul ASP a pus punctele pe „i”!

Persoanele în etate care dețin un buletin de model sovietic pe viață ce trebuie să facă? Reprezentantul ASP a pus punctele pe „i”!

Șeful Departamentului înregistrare și evidență a populației din cadrul Agenției Servicii Publice, Stelian Gorincioi, în cadrul unui interviu pentru www.curentul.md, a spus ce trebuie să facă persoanele în etate care dețin buletin de model sovietic pe viață, informează OFICIAL.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 21/2003 cu privire la stabilirea termenului de valabilitate a actelor de identitate de tip vechi, termenul de valabilitate al paşapoartelor de tip sovietic (modelul anului 1974), a fost stabilit până la 1 august 2005, iar pentru persoanele care beneficiau de pensii şi alocaţii sociale de stat, pentru cele care domiciliau în localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), precum şi pentru persoanele care au renunţat la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei, termenul de valabilitate al paşapoartelor de tip sovietic a fost stabilit până la 1 septembrie 2014.

Pe perioada anilor 2013 – 2014 s-a desfășurat campania de preschimbare masivă a pașapoartelor de tip sovietic (modelul anului 1974). Astfel, de la începutul proiectului şi până la 30.06.2021, în schimbul pașapoartelor de tip sovietic au fost eliberate 178 042 de buletine de identitate, dintre care 172 033 buletine de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova şi 6009 buletine de identitate provizorii”, a declarat Gorincioi.

El a subliniat că Agenția Servicii Publice asigură continuitatea procesului de preschimbare a pașapoartelor de tip sovietic.

Reprezentantul ASP a precizat că, potrivit datelor din Registrul de stat al populației, la data de 30.06.2021, erau luaţi în evidenţă 7063 de cetăţeni ai Republicii Moldova, titulari ai paşaportului de tip sovietic, care nu au depus cererea pentru preschimbarea acestor documente neconforme, dintre care:

– 4 240 sunt locuitori din stânga Nistrului;

– 47 sunt beneficiari de prestaţii sociale;

– 2776 de cetățeni care au atins vârsta de pensionare și potrivit datelor CNAS nu beneficiază de prestaţii sociale (plecate peste hotare în baza pașaportului de tip sovietic până în anul 2005 și stabilite acolo cu domiciliul sau decedate).

Astfel – a mai comunicat el – cetăţenii Republicii Moldova care dețin pașaport de tip sovietic (modelul anului 1974), urmează să se adreseze la orice serviciu eliberare a actelor de identitate pentru a le preschimba pe buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, prezentând:

– paşaportul de tip sovietic (modelul anului 1974);

– documentele de stare civilă. Potrivit cadrului normativ în vigoare, la preschimbarea paşapoartelor de tip sovietic pentru persoanele născute până în anul 1945 inclusiv, şi pentru persoanele care se află la întreţinerea statului în instituţii sociale rezidenţiale, admise în instituţii până în anul 2013, prezentarea documentelor de stare civilă nu este obligatorie, dacă după eliberarea paşaportului respectiv nu au intervenit schimbări în datele cu caracter personal.

„E de menționat că primul buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova se eliberează gratuit, în termen de 20 de zile lucrătoare”, a conchis Gorincioi.

Cristina Gurez

Share