Opinie: Oamenii buni, cei cu adevărat buni, vor avea posibilitatea să se manifeste. Dar nu acum, la următorul ciclu electoral

Opinie: Oamenii buni, cei cu adevărat buni, vor avea posibilitatea să se manifeste. Dar nu acum, la următorul ciclu electoral

Jurnalistul Nicolae Federiuc e de părere că se schimbă, în sfârșit, paradigma politică, oamenii buni vor avea posibilitatea să se manifeste – dar la următorul ciclu electoral, iar pentru asta, învingătorii de azi vor fi sacrificați, se vor autosacrifica, informează OFICIAL.

„Ca să combați corupția, trebuie întâi să combați sărăcia. Pentru că principala cauză a corupției este sărăcia. Nu invers. Întâi furi un ou (ca să-ți potolești foamea), abia după aceea apare tentația să furi și boul. Hoția și corupția sunt asemenea avalanșei, pornesc de la ceva mic și se transformă treptat în ceva mare și distrugător. E imposibil să oprești o avalanșă. Trebuie înlăturată cauza, nu efectele. Omul devine coruptibil și vulnerabil în fața ispitelor atunci când nu-și permite luxul să fie cinstit. Pentru că, da, să fii cinstit e un lux… pe care, astăzi, prea puțini și-l pot permite. Vă amintiți cum erau tratați oamenii cinstiți în URSS? Erau considerați nebuni, niște ratați, fricoși, fraieri. Erai obligat de circumstanțe să știi „să te descurci”, să furi, altfel spus. În caz contrar, erai condamnat la sărăcie. Și la stigmatizare publică”, a menționat el, într-o postare pe blogul său.

Potrivit spuselor sale, comunismul a pervertit iremediabil noțiunea de „gospodar”, a anihilat orice posibilitate de a-ți asigura bunăstare în mod onest. Ștacheta era foarte jos, iar oamenii cu potențial erau nevoiți fie să stea încovoiați, fie să treacă liniile roșii, adică să încalce normele și standardele impuse de regimul despotic. Ca urmare, au fost atrofiate simțurile morale.

„De fapt, valorile morale în sine au fost inversate, pervertite, iar omul, rămas singur în fața propriei conștiințe, a interpretat cum a putut chemările și limitările interioare. Unii (puțini) le-au ascultat și și-au asumat conștient prăbușirea lumească, alții le-au suprimat și și-au vândut sufletul, de dragul unei bunăstări iluzorii și unor beneficii materiale efemere. Până la urmă, oamenii cinstiți și-au obținut alinarea și confortul sufletesc, prin copiii lor, dar cu câtă suferință!”, a adăugat jurnalistul.

Bloggerul a remarcat că, „nu oamenii cinstiți au câștigat alegerile parlamentare anticipate. Nici etica, nici morala, nici cumințenia derivată din cunoaștere și responsabilitate. Au câștigat disperarea, ignoranța, impertinența, indolența, aroganța, lipsa de discernământ și incapacitatea de a interpreta corect realitățile. A câștigat același sistem pervers, construit pe acel fundament strâmb, clădit acum aproximativ 100 de ani. Până la urmă, toate se vor sparge, ca niște bule de săpun. Este o victorie a la Pirus!”

„Partea bună este că începe Marea Resetare. Se schimbă, în sfârșit, paradigma politică. Utopiile s-au epuizat. Oamenii buni, cei cu adevărat buni, vor avea posibilitatea să se manifeste. Dar nu acum, la următorul ciclu electoral. Pentru asta, învingătorii de azi vor fi sacrificați, se vor autosacrifica. Involuntar, din cauza disonanței cognitive. Erodarea a și început”, a conchis Federiuc.

Cristina Gurez

Share