Ministrul Agriculturii: Pentru buna funcționare a FEN-ului a fost creată o bază de date pentru toate proiectele care au fost

Ministrul Agriculturii: Pentru buna funcționare a FEN-ului a fost creată o bază de date pentru toate proiectele care au fost

Proiectele din Fondul Ecologic Național (FEN), care nu s-au încheiat încă și se află pe ultimele 15% de implementare, vor fi continuate cu un avans din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), dar și a beneficiarilor proiectelor, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a spus că, această decizie a fost luată de Consiliul de administrare a FEN.

„De la începutul anului au fost depuse la FEN 297 de proiecte, dintre care 249 erau în domeniul aprovizionare cu apă, canalizare și scurgerea apelor reziduale. Ca obiective sunt proiectele în domeniul politicii în domeniul mediului, colectarea și conservarea deșeurilor, securitatea ecologică, monitoring-ul calității mediului, protecția și conservarea biodiversității. Totalul sumei proiectelor ajunge la 549 mln. lei. Ne-am întâlnit cu un șir de provocări, am identificat că majoritatea proiectelor aveau finanțarea și contractele de grant expirate. O altă provocare era că nu exista contribuția beneficiarilor și nici informații despre starea proiectului la zi și lucrările efectuate. O altă provocare este lipsa unui cadru instituțional și legal, inclusiv personal insuficient pentru administrarea acestui fond”, a spus Georgeta Mincu.

Ministrul a anunțat că pentru buna funcționare a FEN-ului a fost creată o bază de date pentru toate proiectele care au fost.

„Aceasta poate fi accesată pe pagina web a site-ului Ministerului. Condiția de aplicare la fond este ca fiecare beneficiar să contribuie cu 15% din suma aprobată. Se acordă un avans însă ultima tranșă a proiectului poate fi transferată doar în cazul în care APL-urile vin cu această contribuție. În urma ședinței a fost analizată posibilitatea de a prelungi contractele care sunt pe ultimele 15% din implementare. Autoritățile locale care beneficiază de aceste proiecte trebuie să se apropie la minister pentru a semna continuarea acestora”, a spus ministrul.

Totodată, Georgeta Mincu a menționat că au fost aprobate 5 noi proiecte ce prevăd crearea și ameliorarea spațiilor verzi.

„Va fi implementat proiectul „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, în cadrul căruia va fi procurat material săditor pentru APL. Am considerat important să facem inventarierea zăcămintelor minerale pe teritoriul țării. Un alt proiect este conservarea și îmbunătățirea fertilității solului din parcul Orhei. Alte 2 proiecte vin să soluționeze problema digului de protecție de la depozitul de deșeuri din comuna Țînțăreni, achitat anul acesta în suma de 30% din FEN, restul APL se va obliga să vină cu co-finanțările respective. APL Chișinău a solicitat și achiziționarea unui compactor pentru deșeuri și am transferat 120 mln. de lei în acest scop. Soldul FED este 160 mln. lei. Este nevoie ca toți beneficiarii să-și aducă în ordine documentele. Toți banii vor fi transferați prioritar pentru proiectele care se află pe etapa finală de realizare, dar și cu impact major al mediului și societății”, a spus Georgeta Mincu.

Totodată, MADRM își propune să angajeze mai mult personal în FEN și să elaboreze un cadru normativ nou.

Cristina Parfeni

Share