„Împreună protejăm Europa: Republica Moldova – centură de securitate extinsă a Uniunii Europene”, discutată la conferința internațională organizată de MAI și Agenția Frontex

„Împreună protejăm Europa: Republica Moldova – centură de securitate extinsă a Uniunii Europene”, discutată la conferința internațională organizată de MAI și Agenția Frontex

De la începutul războiului din Ucraina, peste 6 milioane de cetățeni și-au găsit refugiu în țările Uniunii Europene, dintre care peste 513 mii au trecut prin frontiera Republicii Moldova.

Ca urmare a situației incerte din regiune, Acordul privind cooperarea dintre Poliția de Frontieră din Republica Moldova și FRONTEX, care a fost semnat în timp record de 7 zile, a sporit gradul de securitate la frontieră și a contribuit la combaterea acțiunilor ilicite cu caracter transfrontalier.

În perioada 28-29 iunie, Ministerul Afacerilor Interne împreună cu Agenția Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) organizează, la Chișinău, conferința internațională cu genericul „Support measures in response to the crisis: experiences and first lessons learned”. Conferința a reunit reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii și ai autorităților de frontieră din statele membre UE, precum și partenerii europeni și internaționali, pentru a împărtăși primele experiențe și lecțiile învățate în contextul războiului din Ucraina.

Astăzi, întregul continent european are nevoie de mecanisme puternice de intervenție, în care agențiile de securitate și de aplicare a legii ale UE, alături de structurile naționale de securitate ale statelor membre, să coopereze și conlucreze pentru buna funcționare a ecosistemului de securitate european. Razboiele din ultimele decenii din Europa ne-au arătat cât de periculoasă este criminalitatea post conflict, care include trafic de droguri, arme și ființe umane, pentru toate țările din Europa.

„În Republica Moldova, în numai 3 luni am reușit sa ne mobilizăm exemplar, fără precedent, și să creăm mecanisme de reziliență la provocările determinate de război. S-a început cu un mandat executiv între agenția FRONTEX și Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, a continuat cu conferința care se desfășoară în aceste zile la Chișinău, și s-a ajuns la discuții pentru cooperare strategică pentru fortificarea frontierelor, prin instituirea unei centuri de securitate extinsă a Uniunii Europene care să cuprindă și Republica Moldova”, a menționat Ana Revenco.

La începutul lunii iulie, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova este invitat să participe la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, care este format din miniștrii justiției și afacerilor interne din toate statele membre ale UE. Este pentru prima dată când un ministru dintr-un stat non UE este invitat să participle la întrunirea JAI. Consiliul Justiție și Afaceri Interne dezvoltă cooperarea și politici comune cu privire la diferite probleme transfrontaliere, cu scopul de a construi un spațiu de libertate, securitate și justiție la nivelul UE.

La Consiliul JAI din luna iulie, toți miniștri de interne și justiție ai statelor UE vor pune în dezbatere această abordarea novatoare cu aspecte concrete de dezvoltare a ecosistemului de securitate european, prin înființarea unui HUB al JAI, la Chișinău.

Încă din luna martie curent, ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, alături de comisarul European, Ylva Johansson, au lucrat la un planul strategic pentru dezvoltarea acestui HUB al JAI la Chișinău.

Sub umbrela acestei structuri de la Chișnău, se vor reuni reprezentanți ai tuturor agențiilor de aplicare a legii și din domeniul judiciar din Europa, reprezentanți ai statelor UE, din cadrul sistemelor de afaceri interne naționale, care împreună vor creiona strategii de contracare a traficului cu arme, droguri, obiecte de patrimoniu și arta, trafic de persoane, terorism și alte activități ale crimei organizate, care forțează granițele statelor aflate la frontieră cu răazboiul.

Prezența HUB-ului JAI la Chișinău va aduce mai multă stabilitate și siguranță la frontierele noastre și un climat social mai sigur. De asemenea, o astfel de structură în Republica Moldova ar permite instituțiilor noastre de aplicare a legii accesul la dotări performante, infrastructuri lărgite, accesul la informații și module de pregătire mai performante pentru angajați.

Menționăm că Agenția Frontex a lansat prima operațiune în Republica Moldova în luna martie a anului curent, în urma semnării unui acord între UE și Poliția de Frontieră. În prezent, agenția are peste 50 de ofițeri permanent dislocați în Moldova, care au ajutat autoritățile naționale să proceseze fluxul de refugiați din Ucraina.

Republica Moldova depune eforturi considerabile în întărirea drumului ce se conturează, în contextul obținerii statutului de țară candidat de aderare la UE, iar cooperarea cu Agenția FRONTEX contribuie la formarea centurii de securitate într-un spațiu extins european. Astfel, Republica Moldova, în calitate de stat consolidat în securitate, ar însemna un hotar puternic al UE pe coasta de est.

Share