Două expoziţii dedicate Primului Război Mondial – inaugurate

Două expoziţii dedicate Primului Război Mondial – inaugurate

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău a inaugurat ieri, la Galeria Moldofaciata de la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, expoziţiile „Primul Război Mondial şi realizarea idealului de unitate naţională românească” şi „România și românii în Primul Război Mondial”, informează MOLDPRES.

Directorul ICR, Valeriu Matei a afirmat că cele două expoziţii marchează un secol de la declanșarea Primului Război Mondial, eveniment de răscruce în istoria modernă care a schimbat harta geopolitică a lumii, inclusiv cea a României.

Potrivit sursei citate, expoziţiile prezintă o serie de fotografii, documente de arhivă, ilustrații, hărți etc., menite să reconstituie evenimentele din perioada de neutralitate a Regatului României (1914-1916); mărturii, fotografii, extrase din presa vremii privind luptele de front după intrarea României în război alături de Antanta, precum și o serie de materiale legate de sfîrșitul războiului, sfîrșit care a constituit preambulul realizării unui vechi deziderat istoric național: Marea Unire din 1918.

Prezent la eveniment, scriitorul Iurie Colesnic a menţionat pentru agenţie că cele două expoziţii conțin un bogat material iconografic şi istoric.

„În mare parte, pentru R. Moldova aici sînt lucruri inedite, în primul rînd, prin prezentarea Armatei Române şi a conducătorilor ei de atunci, dintre care cel mai remarcabil a fost basarabeanul Alexandru Averescu. Aceste expoziţii ne duc cu gîndul la basarabenii care au luptat pe frontul românesc şi pentru prima oară au cunoscut România. Poezia „Limba noastră” Alexei Mateevici a început s-o scrie la Mărăşeşti, pe front”, a remarcat Iurie Colesnic.

Expoziţiile au fost realizate de ICR Chişinău în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Primăria Municipiului Chișinău, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cu sprijinul Arhivei Ministerului Afacerilor Externe şi aportul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.Acestea vor fi deschise timp de o lună.

Doina Secrieru

Share