Directorul „Moldsilva”: Actualmente nu există misiune mai importantă pentru silvicultori decât sporirea suprafețelor împădurite ale țării

Directorul „Moldsilva”: Actualmente nu există misiune mai importantă pentru silvicultori decât sporirea suprafețelor împădurite ale țării

Directorul general al Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru, în cadrul unui interviu a spus ce planuri are „Moldsilva” pe termen scurt, mediu şi lung.

„În Republica Moldova fondul forestier constituie 463 mii ha sau 13,7% din teritoriul ţării. Aici vorbim despre vegetaţia forestieră, iar păduri avem 365,8 mii ha, ceea ce reprezintă 11,7% de împădurire a ţării noastre. Actualmente nu există misiune mai importantă pentru silvicultori decât sporirea suprafețelor împădurite ale țării. Conform Hotărârii de Guvern, urmează ca, până în 2024-2025, să reușim să sporim proporția de împădurire până la 15%. În același context, este important nu numai să plantăm, dar şi să regenerăm, așa cum nu trebuie să omitem și accentele ce țin de domeniul dezvoltării cinegeticii, protecția și dezvoltarea faunei şi florei în Republica Moldova. Nu uităm nici pentru o clipă de schimbările climatice și efectele secetei, ce urmează a fi combătute. Avem o serie de planuri și proiecte pe care o să le realizăm în colaborare cu partenerii de dezvoltare”, a declarat Cojocaru.

Totodată, el a spus că are planuri îndrăznețe pentru ariile naturale protejate de stat. „Vorbim despre Rezervaţia Naturală „Prutul de Jos”, unde, cu ajutorul unui proiect de la Fondul Ecologic, vom reuși să împădurim zona din jurul lacului. Vom demara activitatea de colaborare şi atragere a investiţiilor pentru ca să dezvoltăm codrii noştri seculari în zona raioanelor Orhei și Călăraşi. De asemenea, silvicultorii își doresc ca pentru anul viitor să avem o strategie de stat, în special – ce facem cu pădurile gestionate de primării. Avem 100 de mii ha de păduri ce degradează în condiții departe de cele normale, cu responsabilități neclare în structurile locale și lipsa amenajamentelor silvice. Consider că, acestea ar trebui să se regăsească în structura „Moldsilva” pentru a le reînnoi, planta, regenera și a le gestiona în mod corespunzător”, a conchis Dumitru Cojocaru.

Mihaela Rotari

Share