CCRM în 7 luni: membrii s-au convocat în 33 ședințe plenare

CCRM în 7 luni: membrii s-au convocat în 33 ședințe plenare

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) continuă să-și realizeze activitatea de audit în conformitate cu programul aprobat. La data de 2 august curent, a avut loc ultima ședință a Curții de Conturi de examinare a rezultatelor misiunilor de audit realizate, ședințele CCRM fiind reluate din luna septembrie curent, informează OFICIAL.

Potrivit bilanțului statistic al activității de audit public extern, în primele 7 luni ale anului 2021, Curtea de Conturi a realizat 37 de misiuni de audit din totalul celor 76 planificate, a inițiat și desfășoară 14 misiuni de audit, iar restul 25 urmează a fi inițiate până la finele anului curent.

Membrii CCRM s-au convocat în 33 de ședințe plenare, în rezultat fiind examinate și aprobate 40 de rapoarte de audit, toate din acestea fiind făcute publice și remise în adresa Parlamentului, Guvernului și altor părți interesate. Pînă la dizolvarea Parlamentului, în perioada ianuarie-mai 2021, Comisia parlamentară de control al finanțelor publice a examinat 16 rapoarte de audit (40% din totalul rapoartelor aprobate de CCRM).

Totodată, în aceiași perioadă s-au realizat:

Certificarea auditorilor publici

CCRM continuă certificarea auditorilor publici în conformitate cu cerințele din art. 27 din Legea nr. 260/2017. În cadrul procesului de certificare a anului curent, 25 de angajați ai CCRM cu atribuții de audit public extern au fost formați profesional pe 3 din cele 4 module obligatorii în domenii precum: TI, juridic și Standardele internaționale de audit ISSAI. În luna septembrie, echipa de auditori urmează a fi instruită în domeniul contabilității și raportării financiare. Proba de evaluare a procesului de certificare se va desfășura în perioada septembrie-octombrie 2021.

Evaluarea internațională ,,Peer-review”

Începând cu anul 2020, CCRM este supusă unei misiuni de evaluare internațională, realizată de Uniunea Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), prin inițiativa SIGMA, Oficiul de Audit al Letoniei și Curtea de Conturi a Turciei. Acest exercițiu a fost solicitat de instituția noastră și se realizează în Republica Moldova pentru prima oară conform metodologiei elaborate de SIGMA, bazate pe Cadrul Declarațiilor Profesionale ale INTOSAI, Documentul SIGMA nr. 54, Cadrul de management al performanței ISA dezvoltat de IDI INTOSAI etc.

Scopul evaluării este de a da o apreciere independentă și obiectivă dacă Instituția Supremă de Audit a Republicii Moldova – Curtea de Conturi, și activitatea acesteia sunt organizate în corespundere cu cerințele și criteriile din Cadrul Declarațiilor Profesionale ale INTOSAI, necesare pentru realizarea eficientă a mandatului și atingerea performanțelor instituționale. La moment, grupul de experți internaționali au încheiat programul activităților de evaluare și au prezentat Curții de Conturi prima variantă de raport pentru analiză și comentariile de rigoare, astfel încât în toamna anului 2021 raportul final să fie închis, făcut public și prezentat tuturor părților interesate. Rezultatele acestei evaluări internaționale, în special recomandările experților, vor servi ca bază pentru eficientizarea activității și creșterea performanței instituționale conform celor mai bune practici în domeniul auditului public extern.

Evaluarea PEFA

Exercițiul PEFA (Public Expenditure and Financial Accountability) reprezintă un instrument de evaluare a statutului managementului finanțelor publice și cuprinde anii 2018-2020. Evaluatorii Băncii Mondiale (BM), în contextul misiunii de evaluare PEFA, lansată la nivel de țară la 13 iulie curent, au organizat un șir de ateliere, discuții și intervievări cu instituțiile responsabile de cheltuielile publice, printre care și Curtea de Conturi. Astfel, membrii Curții de Conturi și echipa de manageri au participat la mai multe discuții și au oferit explicații și precizări în cadrul evaluării indicatorilor aferenți activității de audit public extern și colaborării cu Parlamentul: IP 30 ,,Audit extern” și respectiv IP 31 ,,Examinarea de către legislativ a rapoartelor de audit”, precum și a multiplilor indicatori IP 1 – IP 29 ce țin de evaluarea planificării, executării și raportării cheltuieilor publice, precum și controlul intern managerial, și auditul intern.

Aprecierea Băncii Mondiale

Curtea de Conturi a realizat auditul proiectelor finanțate de Banca Mondială. În context, Banca a apreciat înalt calitatea auditurilor Curții de Conturi, confirmând încrederea în calitatea și credibilitatea activității CCRM.

Activități internaționale

În perioada de referință, Curtea de Conturi a participat activ la diferite evenimente internaționale, seminare, ateliere, organizate în regim de teleconferință în cadrul organizațiilor internaționale de profil: Grupul de lucru INTOSAI privind obiectivele de dezvoltare durabilă, Grupul de lucru INTOSAI privind datoria publică, Grupul de lucru EUROSAI privind auditul mediului, Grupul de proiect EUROSAI privind auditul reacției la COVID-19, Grupul de lucru privind standardele de audit din cadrul Consiliului conducătorilor Instituțiilor Supreme de Audit din statele-membre ale Comunității Statelor Independente (CSI).

De asemenea, în primăvara anului curent au avut loc sesiunile forurilor supreme ale două organizații internaționale de profil, din care face parte Curtea de Conturi: Congresul XIX al EUROSAI și Sesiunea XIX a Consiliului conducătorilor Instituțiilor Supreme de Audit din CSI.

Activitatea Curții de Conturi în ultimul an de apartenență la Consiliul de guvernare al EUROSAI a fost marcată de eficiență și lansarea unui șir de inițiative și propuneri, acceptate și incluse în planurile viitoare de activitate ale forului conducător al Organizației Europene a Instituțiilor Supreme de Audit.

Evaluarea patrimoniului aflat peste hotarele țării

În premieră, CCRM și-a propus să evalueze și să obțină o viziune de ansamblu privind situația în domeniul gestionării patrimoniului din afara hotarelor Republicii Moldova. În acest sens, în contextul misiunilor de audit financiar obligatorii desfășurate anual în cadrul a 9 ministere, au fost identificate neconformități privind gestionarea și administrarea obiectelor de proprietate publică amplasate peste hotarele țării. Totodată, o delegație a CCRM a întreprins o vizită de lucru în regiunea Odessa, Ucraina, în cadrul căreia au fost abordate subiecte axate pe integritatea patrimoniului național în regiune și direcțiile de cooperare ale celor două instituții supreme de audit.

Sintetizarea rezultatelor de audit

De asemenea, CCRM este îngrijorată de nerespectarea transparenței în procesul de privatizare, conformității în achizitiile publice, dar și de ineficiența în ceea ce privește gestionarea patrimoniului public. Ne propunem identificarea lacunelor, abaterilor și neregulelor în aceste domenii și drept rezultat emiterea recomandărilor de îmbunătățire a domeniilor auditate.

La moment, CCRM sintetizează rezultatele de audit pe următoarele domenii de importanță precum: achizițiile publice, privatizările și patrimoniul aflat peste hotarele țării, pentru a fi incluse în Raportul anual 2020. Totodată, Raportul anual 2020 va cuprinde un capitol separat, care va fi dedicat gestionării finanțelor publice destinate combaterii și prevenirii infecției cu COVID-19, ținând cont de actualitatea și importanța acestui subiect.

În context, pentru generalizarea analitică a rezultatelor de audit pe domeniile menționate mai sus, pe parcursul lunii august curent, Curtea de Conturi a decis sistematizarea rezultatelor misiunilor de audit încheiate și elaborarea următoarelor documente:

Raportului anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public în anul 2020, care va cuprinde concluziile din toate misiunile de audit efectuate din data aprobării raportului anual precedent (se prezintă anual Parlamentului către data de 15 septembrie);
Raportul de sinteză analitică a rezultatelor de audit pe domeniul achizițiilor publice;
Raportul de sinteză analitică a rezultatelor de audit pe domeniul privatizare;
Raportul de sinteză analitică a rezultatelor de audit pe domeniul gestionării patrimoniului din afara hotarelor Republicii Moldova.

În final, Curtea de Conturi va informa Parlamentul Republicii Moldova și alte părți interesate despre rezultatele sintetizate în rapoartele menționate.

Share