Agenția „Moldsilva”, despre decizia de sistare a lucrărilor silvotehnice!
Agenția „Moldsilva” susține că informația despre sistarea tăierilor planificate în pădurile natural-fundamentale din 13 martie 2020, iar din 27 martie 2020 și a lucrărilor silvo-tehnice, în cadrul fondului forestier de stat din subordinea agenției, a provocat reacții și opinii diverse, mai ales din partea celor care au avut o neimplicare totală.
Potrivit unui comunicat de presă, decizia de sistare a lucrărilor silvotehnice a fost luată în scopul asigurării securității personalului serviciului silvic și a muncitorilor implicați la efectuarea lucrărilor date, ca urmare a Deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 3 din 23.03.2020.
„Sigur că anumite personaje vor fi total dezamăgite să afle că efortul lor ”propagandistic și de iluminare cultural-ecologică” nici pe departe nu poate fi un argument. Asemenea hotărâri sunt, în exclusivitate produsul examinării detaliate a situației, inclusiv după analiza impactului neefectuării lucrărilor silvotehnice planificate asupra stării și funcționalității pădurilor fondului forestier, constatându-se posibilitatea amânării lucrărilor date pentru perioada de toamnă-iarnă, fără prejudiciu pentru semințișul natural, starea fitosanitară, potențialul bioregenerativ, bioproductiv și ecoprotectiv al pădurilor. În situația când prevalează grija pentru sănătatea angajaților, atunci când trebuie să renunți, temporar, la anumite lucrări pentru asigurarea continuității, sigur e timpul unor decizii raționale. Scopul acestora este focusarea mai consistentă a eforturilor pe obiectivele ce țin de intensificarea pazei și protecției pădurilor, calității și eficienței lucrărilor de regenerare a pădurilor, avîndu-se în vedere restricțiile impuse în condiții de pandemie și deficitul de forță de muncă cu tendință de acutizare profundă. Problema în fond, de stopare a tăierilor, poate avea în perspectivă efecte foarte grave pentru țară. Aceasta nu soluționează problema menținerii vitalității și a eficienței polifuncționale a pădurilor fondului forestier. În schimb, în perioadele următoare (5-6 luni), vom putea urmări fenomene negative ca deficitul lemnului de foc și creșterea prețului la lemnul de foc, ,,piața neagră a lemnului și speculații în acest sens”, ,,tensiuni sociale cauzate de lipsa lemnului”, intensificarea ilegalităților și a tăierilor ilicite prin care vor fi afectate pădurile. În primul rând, vor suporta acest impact categoriile cele mai vulnerabile – pădurile primăriilor, vegetația forestieră din afara fondului forestier (perdelele forestiere de protecție de toate tipurile, spațiile verzi etc.)”, se spune în comunicat.
Potrivit Agenției, stoparea în perspectivă a lucrărilor silvotehnice, pe lîngă ignorarea soluționării obiectivelor silvoculturale, vor duce la sărăcirea populației din comunitățile rurale, a căror venituri sunt modeste, în comparație cu populația urbelor, deoarece aceste lucrări sunt efectuate de către muncitori, preponderent, din zona rurală, care muncesc la pădure pe timp de iarnă pentru a câștiga bani și lemne.
„Va spori nivelul efectiv al șomajului, va avea de suferit Bugetul de Stat (impozite, TVA etc.), inclusiv și bugetele administrațiilor publice locale. Deficitul de lemne va stimula consumul de gaze și combustibile fosile (petrol, cărbune etc.), a căror utilizare vine în contradicție cu ,,practicile prietenoase mediului”.
Cu siguranță că decizia de sistare a lucrărilor silvotehnice nu a fost o decizie ușoară, iar adoptarea ei ține, în exclusivitate, de evaluarea situației epidemiologice, a impactului forței de muncă și a unor criterii ce suportă amânarea temporară. În rest, măcar pentru o perioadă, dar cu siguranță, vor avea de suferit lecturile dramatice, interpretările tendențioase ale situației și like-urile – hrana zilnică a conturilor de Facebook ale „specialiștilor” de profil larg, inclusiv în administrare publică și silvicultură”, se mai spune în comunicat.
Cristina Pendea