40 de judecători, procurori și avocați din Moldova – instruiți în domeniul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului

40 de judecători, procurori și avocați din Moldova – instruiți în domeniul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului

În cadrul unui seminar, 40 de judecători, procurori și avocați din Republica Moldova sunt instruiți în domeniul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele moldovenești. Seminarul este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, în perioada 21-22 septembrie 2017 în Chișinău.

În particular, instruirea conține informații statistice despre Republica Moldova la CtEDO, tendințele privind cererile moldovenești la CtEDO, chestiuni ce țin de principiul proporționalității, precum și dreptul la judecarea cauzei în mod public, dreptul la publicarea hotărârii judecătorești și accesul părților, participanților, terților la hotărârile judecătorești.

În cadrul seminarului a fost prezentată o sinteză a tuturor violărilor constatate de CtEDO în privința Republicii Moldova timp de 20 de ani de la ratificarea Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Sinteza reflectă că în perioada 12 septembrie 1997 – 15 septembrie 2017 CtEDO a constatat 499 de violări a CEDO de către Republica Moldova. Cele mai multe violări se referă la aplicarea neregulamentară a revizuirii (20 de cauze), lipsirea de libertate contrar legislației naționale (20 cauze), motivarea insuficientă a arestării (22 cauze), lipsa dreptului la nivel național de a cere compensații pentru violarea CEDO (23 cauze), maltratarea (27 cauze), lipsa dreptului la nivel național de a se opune încălcării drepturilor CEDO (29 cauze), investigarea defectuoasă a maltratării (32 cauze), detenția în condiții proaste (37 cauze), neexecutarea hotărârilor judecătorești (66 cauze). Pe lângă acestea au fost identificate un șir de alte violări ale CEDO.

Formatori în cadrul seminarului sunt Radu PANŢÎRU, jurist la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului, Tudor PAPUC, Șef-adjunct al Secretariatului Curți Supreme de Justiție și Vladislav GRIBINCEA, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Mihaela Rotari

Share