Vicepremierul Spînu, despre licitația de la „Termoelectrica”: Nu voi da dreptul unor șmecheri ca să susțină alți șmecheri!

Vicepremierul Spînu, despre licitația de la „Termoelectrica”: Nu voi da dreptul unor șmecheri ca să susțină alți șmecheri!

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a pus punctele pe „i” în subiectul licitatiei privind repararea turbinelor de la „Termoelectrica”, care a fost câștigată de un consorțiu international condus de compania moldovenească „Horus Energy” și din care face parte și compania rusă „Silovîe mașinî”, informează OFICIAL.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbra” de la Jurnal TV, Spînu i-a răspuns lui Alexandru Slusari, care a criticat decizia și că ar exista o companie din România gata sa repare turbinele.

„Cu tot respectul față de domnul Slusari, îmi pare rău că dumnealui este folosit. El este manipulat și la rândul său manipulează și pe alții. În primul rând, acea companie menționată de către domnul Slusari nu este o companie din România, ci este una din Republica Moldova. I-ași recomanda domnului Slusari să verifice cine stă în spatele ei, să verifice dacă nu cumva sunt printre ei foste persoane afiliate lui Plahotniuc, să întrebe acea companie de ce totuși nu a participat la licitație – pentru că ea nu a participat. (…) Acest proiect este finanțat de Banca Mondială. Toată lumea știe că Banca Mondială este o instituție internațională, fondată inclusiv de Satele Unite, țări ale Uniunii Europene. Credeți că Banca Mondială ar fi alocat bani, dacă situația ar fi putut fi rezolvată altfel?”, a declarat ministrul.

Totodată, în cadrul emisiunii a fost și o intervenție telefonică a lui Nicolae Anghel, reprezentant convențional al “Turboenergy Power”, privitor la existența unor alternative.

În acest context, Andrei Spînu a argumentat că: „Nu voi da dreptul unor șmecheri să susțină alți șmecheri. Aste adevărat, se poate de mers cu altă tehnologie, dar dumnealui nu spune că valoarea acestei tehnologii este de câteva sute de milioane – 300 milioane, 400 milioane, jumătate de milliard de dolari -, iar valoarea proiectului care este acum este de 13 milioane. Nu poate Termoelectrica să se îndatoreze cu câteva sute de milioane. Și decizia care a fost luată cu Banca Mondială cu câțiva ani în urmă a fost luată pentru reabilitare. Această reabilitare costă 13 milioane și poate funcționa 10 ani. Dumnealui vorbește de General Electric. De ce nu publică răspunsul pe care l-a dat această companie lor, încă din august. De ce nu spune că General Electric a venit în februarie la mine la birou? De ce nu spune că General Electric a fost trimis la Termoelectrica să aibă toată informația pe masă? De ce nu spune exact ce scrie în documentul trimis de General Electric?”, a menționat Andrei Spînu.

Precizăm că, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că personal a studiat situația legată de licitația de la „Termoelectrica”, privind repararea turbinelor de la “Termoelectrica” SA. Șeful statului afirmă că, nu există o altă companie care ar fi dispusă să repare aceste instalații, care, la rândul lor, au fost construite în anii 70 de compania “Silovîe Mașinî”. Oficialul a mai spus că licitația a fost bună, strict monitorizată de experții Băncii Mondiale. ”Horus Energy”, care alături de „Silovîe Mașinî”, a câștigat licitația, reprezintă mediul de afaceri autohton, activează pe piața energetică din 1993, având o experiență bogată și o contribuție esențială la dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova. Compania are parteneri și proiecte în diverse țări ale lumii.

Share