Socialiștii inițiază referendum: „Oamenii vor decide ce vom face cu aceste 5,18 ha din inima Chișinăului”

Socialiștii inițiază referendum: „Oamenii vor decide ce vom face cu aceste 5,18 ha din inima Chișinăului”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) inițiază procedura de desfășurare a unui referendum în municipiul Chișinău cu privire la destinația terenului pe care se află fostul Stadion Republican, informează OFICIAL.

Alexandr Odințov, președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Municipal Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă, a spus că, chișinăuienii trebuie să decidă ce va fi pe acest loc, iar Ambasada Statelor Unite ale Americii – care ar urma să preia terenul potrivit unei hotărâri a Guvernului – trebuie să accepte voința cetățenilor.

Dinari Cojocaru a precizat că organizarea unui referendum local este o procedură democratică și ar trebuie să se desfășoare la orice problemă majoră.

„Oamenii vor decide ce vom face cu aceste 5,18 ha din inima Chișinăului, unde cândva aveau loc competiții de ordin internațional și care ar putea fi dat pe nimicuri, urmând să apară o zonă interzisă pentru cetățeni”, a menționat el, arătându-se sigur că majoritatea chișinăuienilor vor susținea ideea amenajării unui parc sau construcției unui edificiu cultural.

Consilierul Victor Poleacov a anunțat că va fi creat un grup de inițiativă care va aduna semnături pentru desfășurarea referendumului.

„Va avea loc ședința grupului de inițiativă și-n cadrul acesteia va fi decisă data începerii colectării semnăturilor și perioada, dar și data referendumului. În termenul stabilit de administrația publică locală și Comisia Electorală Centrală trebuie să fie acumulate semnături cel puțin 10% din numărul total al cetățenilor municipiului cu drept de vot. Aceste semnături sunt necesare pentru a stabili data referendumului”, a explicat el.

Potrivit spuselor sale, referendumul va fi valabil, dacă la urne se vor prezenta cel puțin 1/3 din locuitorii municipiului, iar dintre ei cel puțin jumătate vor vota „pentru” sau „contra”, astfel încât să poate fi luată decizia finală.

Amintim că, potrivit proiectului Hotărârii de Guvern „cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil și modificarea Hotărârii Guvernului nr.161/2019 cu privire la aprobarea listei terenurilor proprietate publică a statului din administrarea Agenției”, ce prevede aprobarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea terenului pentru construcția sediului Ambasadei SUA în Republica Moldova, Agenția Proprietății Publice va asigura determinarea valorii terenului proprietate a statului, situat în mun. Chișinău, str. Tighina 12, cu suprafața de 5,1814 ha (terenul fostului Stadion Republican), incluzând părțile componente ale terenului care sunt proprietate de stat, prin contractarea unui evaluator certificat. Ulterior, instituția „va institui grupul de lucru, în componența căruia vor fi incluși reprezentanții ministerelor de resort, care va examina Raportul de evaluare, va asigura negocierea cu Statele Unite ale Americii și aprobarea prețului de comercializare a terenului nominalizat, care nu poate fi mai mic decât prețul de piață.”

Cristina Gurez

 

 

Share