Un politolog vorbește despre invitația „selectivă” a blocului ACUM

Un politolog vorbește despre invitația „selectivă” a blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușa susține că invitația blocului ACUM la discuții transparente, adresată deputaților, este „selectivă”, informează OFICIAL.

„ACUM evită negocierile despre crearea coaliției, lansate de către Igor Dodon. Dar în loc să recunoască că nu vor să creeze o coaliție de guvernare nici cu PSRM, și cu atât mai mult PDM, blocul organizează propria reuniune și îi invita pe toți deputații non-ACUM ca să dezbată pachetul privind de-oligarhizarea. După ce Maia Sandu spune că nici urmă de PDM să fie la dezbaterea despre de-oligarhizare, Andrei Nastase se grăbeste să o corecteze cu un ‘oricine este binevenit’. Totuși, care e opinia ce prevalează? Cea a lui Năstase – ofertă deschisă pentru toți, sau cea formulată de Sandu – cei care nu reprezintă grupări oligarhice”, a scris Cunușa, pe o rețea de socializare.

În același timp, politologul s-a referit și la alte detalii.

„Nicio idee nouă despre ‘Guvernul minoritar’ nu a fost avansată. Iar acest lucru creează senzația că în fiecare zi ACUM vine cu idei noi, care nu prea se leagă între ele. Dacă este altfel, atunci să fie spus foarte clar, fără a lăsa loc de interpretare și fără a solicita o citire printre rânduri. Același lucru se referă și la întrebările jurnaliștilor, care cu adevărat cer răspunsuri de clarificare. Vreți să dezbateți pachetul pe de-oligarhizare doar cu Socialiștii? Da sau nu, și de ce, fără a căuta refugii în „am răspuns/spus anterior””, a adăugat el.

Prin urmare, Cenușa a comunicat despre unele negocieri dintre PSRM și PDM.

„În timp ce ACUM pare să se auto-excludă din negocierile privind coalițiile de guvernare, PDM și Socialiștii combină negocieri transparente conduse de președinte, cu alte negocieri, despre care nu se știe și unde se decide viitorul politic al țării. ACUM nu prea are altă ieșire din situație, dacă vrea să-și păstreze imaginea neasociată cu PDM sau cu Socialiștii, mai ales înaintea alegerilor locale și a unor alegeri anticipate”, a comunicat el.

În acest fel, politologul vorbește despre cauza invitației „selective” din partea blocului ACUM.

„Este clar de ce ACUM a lansat o invitație selectivă pro-de-oligarhizare – ca să excludă PDM-ul. Dar e mult mai simplu dacă o adresezi direct PSRM-ului. Chiar și așa, este greu de crezut că Socialiștii vor dori eliberarea instituțiilor de orice influență politică, mai ales după timpul așteptat pentru ca instituțiile să le revină lor. În fine, imaginați-vă că în timp ce Plahotniuc, Filip și Candu se duc la președinție, alți Democrați merg la ședința ACUM. Ce va face blocul? Va pune zăvorul la ușă, îi va alunga din sală? Deci, când vii cu o idee te asiguri că acesta nu îți face un deserviciu, în cele din urmă”, a conchis Cenușa.

Mihaela Rotari 

Share